Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatta övergrepp trots liberalare Burma

Ute i landet fortsätter övergreppen
2:03 min
Burmesiske demokratiaktivisten Bobo var en av de politiska fångar som släpptes häromveckan i regimens amnesti. Han dömdes 2007 till 8 års fängelse för att ha deltagit i demonstrationer. Foto: Sveriges Radio

Det har gått ett år efter valet som skulle leda till en civil regering och mera demokrati i Burma. Men även om en del förbättringar har skett fortsätter allvarliga övergrepp mot människorätten.

Det säger gruppen Human Rights Watch i en rapport i dag. Vår korrespondent träffade en av de politiska fångar som nyligen släpptes: 

Före detta politiske fången Bobo, som är 29 år gammal, berättar om umbäranden i fängelset, om smuts och dålig mat och hur han till slut hamnade på sjukhus.

Jag träffade honom i går kväll i Rangoon, han var en av fångarna som släpptes för några veckor sedan. Han hade dömts till åtta års fängelse 2007 för att ha deltagit i demokratiprotesterna då.

Att regeringen nu släppt ett par hundra fångar verkar vara ett led i en allmän liberalisering de senaste månaderna i Burma.

Plötsligt kan demokratiledaren Aung San Suu Kyis porträtt visas öppet, och hon inbjuds att möta ministrar.

Liberalare lagar stiftas, medierna är friare. Det är tal om fredssamtal med etniska rebeller, regimen vill ha bättre band med väst.

Dagens rapport från Human Rights Watch säger att förändringarna är positiva, ett år efter val som ledde till en nominellt civil regering.

Men rapporten säger att allvarliga människorättsövergrepp fortgår. I områden där strider fortsätter begår armén allvarliga övergrepp mot civila. Politiska fångar fortsätter att torteras.

Domstolar fortsätter att vara redskap för förtryck, enligt rapporten. 

De positiva saker som har hänt, som Aung San Suu Kyis mer synliga roll, stegen mot ekonomiska reformer, friare medier och fackliga rättigheter har hittills mest varit på "elitnivå", säger rapporten.

Ute i landet, på lokal nivå fortsätter övergrepp, enligt Human Rights Watch. 

Men nyss frigivne politiska fången Bobo säger att han vill se alla fångar fria innan han är redo att tro på reformerna.

Och om de styrande inte ger burmeserna mer frihet, säger han, tänker han fortsätta att slåss för demokrati.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".