Italiens premiärminister Silvio Berlusconi lämnar ett möte i Cannes. Foto: Remy de la Mauveniere/Scanpix.

IMF och EU ska övervaka Italien

I eftermiddag avslutas G20 mötet i Cannes. Världens mäktigaste ledare har tvingats tala mycket om den ekonomiska krisen i Grekland, men enligt ett utkast till slutkommuniké väntas även andra beslut.

Italien har gått med på att Internationella valutafonden och EU övervakar åtgärder, som sätts in för att lösa landets ekonomiska problem.

Valutafonden och EU kommer mycket noggrant att följa hur den italienska regeringen lyckas med sina uppsatta mål för att minska minusposterna i statsfinanserna.

Förtroendet för Italien som låntagare har sjunkit drastiskt de senaste veckorna och räntan, som italienarna har varit tvungen att betala för att klara sina underskott, har dragit iväg upp till de högsta nivåerna någonsin sedan euron introducerades. Kring 6,4 procent.

Marknaderna litar varken på Italien ekonomiskt eller politiskt. Premiärminister Silvio Berlusconi har här i Cannes varit tvungen att redogöra för hur hans regering ska gå tillväga, sälja ut offentliga tillgångar, avreglera arbetsmarknaden och spara.

Hemmavid kräver alltfler att Silvio Berlusconi ska avgå. Detta gör sammantaget att Valutafonden och EU nu stiger in för att säkra att Italien inte bara ägnar sig åt läpparnas bekännelse utan också går till handling.

Ett nytt Grekland vill varken någon av eurokamraterna eller Asien och USA se.

Internationella Valutafonden kommer att få en förstärkt kassa, enligt det utkast till slutkommuniké, som nyhetsbyrån Reuters har läst.

En blank ruta ska ha lämnats för hur mycket pengar det handlar om, men världens tjugo mäktigaste ledare som ansvarar för 85 procent av världsekonomin tycks ense om att IMF måste bli starkare.

Slutkommunikén innehåller också formuleringar om att vissa länder, som Italien måste rätta till sina underskott och att andra med handelsöverskott, som Kina, ska stimulera sin hemmamarknad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".