Foto: Frank Augstein/Scanpix

2300 elkunder får rätt i unikt rättsfall

"Det är en glädjande dom"
1:29 min

2 300 el-kunder runtom i landet har rätt till skadestånd av företaget Stävrullen, som tidigare hette Kraftkommission. Det beslutade Hovrätten för övre Norrland i dag.

För nio år sedan klarade inte bolaget att leverera ström till kunderna, som då fick skriva nya, betydligt dyrare elavtal med andra elbolag.

Hovrätten för övre Norrland har funnit att Stävrullen haft problem med att leverera el, men att företaget inte kunnat visa att detta hinder berott på förhållanden utanför bolagets kontroll.

Skadeståndets storlek ska bestämmas i tingsrätten.

Aldrig förr har ett grupptalansmål med så många målsägande nått hovrätten.

Pär Magnusson, byråchef på Konsumentombudsmannen och företrädare för elkunderna är glad över domen.

– Här kommer hovrätten fram till att elbolag måste ta ett större ansvar om man inte kan leverera el. Men man ska komma i håg att det här är en mellandom, där man bara prövar om det föreligger skadeståndsskyldighet. Hur mycket elkunderna ska få i skadestånd kommer att prövas i ett annat mål i tingsrätten, säger Pär Magnusson.

Hur stora skadestånd kan det bli tal om?

– Vi räknar med att kräva mellan 5-10 miljoner kronor i skadestånd från bolaget.

Hur lång tid kommer det ta innan kunderna får sina pengar?

– Det är omöjligt att svara på eftersom domen i hovrätten kan komma att överklagas.

Vad får den här domen för konsekvenser för elbranschen?

– Domen visar att elbolagen har ett strängt skadeståndansvar mot kunderna vid avtalsbrott. Domen får också konsekvenser på andra områden där det är oklart vilka skadeståndsregler som gäller.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".