Behandling med defibrillator. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.

Stora lokala skillnader för hjärthälsa

"Det handlar helt klart om en ojämlik vård"
1:52 min

Var tredje person som fått en hjärtinfarkt har för högt blodtryck och för högt kolesterolvärde ett år efter infarkten. Det hävdar Hjärt- och lungfonden i en ny rapport. Men över landet är skillnaden stor på hur väl patienterna lyckas sänka sina värden.

Sjukhusen måste bli bättre på att följa upp sina patienter och skillnaderna i vården måste minska, tycker Staffan Josephsson generalsekreterare för hjärt- och lungfonden:

– Vi ser att det råder skillnader i Sverige, det tycker vi också är fel. Vi har alltid jobbat för att det ska vara lika i hela landet. Det finns sjukhus som nästan nått målvärdena och det tycker vi kan vara ett riktsnöre för resten av landet, säger han.

En ny rapport som Hjärt- och lungfonden visar att i genomsnitt en tredjedel av de patienter som sjukhusen följer upp har för högt blodtryck och för höga värden av farligt kolesterol ett år efter att de drabbats av infarkten. Av de 37 000 personer som drabbas av hjärtinfarkt i Sverige varje år är det alltså många som riskerar att drabbas igen.

Men enligt rapporten är skillnaden stor på hur väl man lyckas med att sänka sitt blodtryck och kolesterolvärde beroende av var man som patient bor. I Katrineholm är det till exempel 90 procent av patienterna som sänker sina värden. Men i Östersund, Visby, Kalix och Uppsala är det så många som hälften som inte lyckas sänka blodtryck och kolesterolvärde ett år efter infarkten.

Hjärt- och lungfonden tycker att sjukhusen måste bli bättre på att följa upp sina patienter och att skillnaderna i landet måste minska. 

Marie Lawrence, chef för Socialstyrelsens utvärdering, håller med.

– Det är nödvändigt att skillnaderna ska minska för de områden där det inte finns en naturlig orsak. Det är inte acceptabelt att det är så stora skillnader, för det är helt klart att det handlar om en ojämlik vård.

Om det inte är acceptabelt, vad ska ni göra åt det?

– Vi tar återigen upp det och pekar på de områden där det bör ske förändringar. Och kanske måste vi ännu tydligare ha dialoger med landstingen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".