Grekland slopar folkomröstning

Alla tankar på en folkomröstning är nu borta
1:06 min

Grekland slopar officiellt planerna på att hålla en folkomröstning om räddningspaketet, säger finansminister Venizelos enligt AFP.

Informationen gavs vid ett samtal med eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker, EU-kommissionären Olli Rehn och Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble enligt ett uttalande från det grekiska finansdepartementet.

Marknadsreaktionerna blev marginella på beskedet om den uteblivna folkomröstningen eftersom beslutet var väntat i spåren av de senaste dagarnas politiska händelser i Grekland.

En halvtimme före Stockholmsbörsens stängning låg OMXS-index på plus 0,7 procent.

Efter det officiella beskedet, som var väntat, om att folkomröstningen är inställd väntar nu närmast kvällens förtroendeomröstning för den grekiska regeringen.

– Faller den blir det ett par veckors politisk osäkerhet, säger Robert Bergqvist, chefekonom på SEB.

Frågan är om det då blir nyval och den osäkerhet som det innebär?

Den bestående effekten av de senaste dagarnas politiska turer är att det nu är okej att tala om utträde ut euron, något som tidigare var närmast tabubelagt, enligt Bergqvist.

– Nu har man öppnat Pandoras ask, säger Bergqvist.

– Uppenbarligen finns det en möjlighet att lämna euron, fortsätter han.

Men att eventuellt folkomrösta om en sådan sak lär bli komplicerat. Så fort minsta signal i opinionen om ett utträde blir synligt kommer det landet att dräneras på pengar, resonerar Bergqvist.

EU-kommissionens ordförande Manuel Barroso bekräftade senare att IMF ska granska Italiens program för budgetbesparingar.

– Italien har på eget bevåg bett IMF att övervaka genomförandet, säger Barroso till journalister vid G20-mötet i Cannes, enligt AFP.

En finansiell transaktionsskatt kommer att finnas med som en del i det slutliga förslaget från G20-mötet, uppger EU-kommissionens ordförande Manuel Barroso enligt AFP. Men det finns ingen enighet bakom förslaget bland de enskilda länderna, tillade han.

G20-länderna har enats om att skjuta till ytterligare resurser till IMF, uppger Europeiska rådets ordförande van Rompuy enligt AFP.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".