Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund vill utveckla regler som kvarsittning och möjligheten att beslagta mobiler. Foto: Björn Wanhatalo/Scanpix

KD vill ha mer etik och moral i skolorna

"En del av det här finns redan i dag"
1:49 min

Kristdemokraterna vill utveckla sin skolpolitik och förstärka den etiska värdegrunden genom tydliga regler för eleverna. Regler av typen att mobiler kan beslagtas och kvarsittning utfärdas bör utvecklas, menar partiledare Göran Hägglund.

– Det måste finnas möjligheter till olika typer av åtgärder från skolans sida för att premiera det som vi vill se mer av och naturligtvis också säga vad som inte är okej. En del av det här finns redan i dag, men vi tycker att det finns skäl att fundera på det här ytterligare, säger Göran Hägglund.

Kristdemokraterna ska nu tillsätta en utredning om skolan och betonar att förutom satsning på kunskap så bör skolan genom regler bidra till karaktärsdaning, alltså att förstärka elevernas etik och moral och förmåga att umgås med andra människor i livet.

Konkreta exempel som Hägglund nämner som möjligheten att beslagta mobiler om de stör skolarbetet och att utfärda kvarsittning finns redan med den nya skollagen. Men Hägglund vill gå vidare eftersom han menar att det vore bra för de mest utsatta barnen.

Kristdemokraterna bestämde på sitt senaste riksting att barnen ska stå i centrum för partiets politik. Hägglund har fått kritik från sina motståndare i Kristdemokraterna som vill avsätta honom, exempelvis partiets ungdomsförbund, för att inte ge den inriktningen något innehåll. Dagens utspel skulle kunna ses som ett försök att verkligen sätta barnen i centrum och KDU:s ordförande Aron Modig är nöjd.

– Vår kritik i partiledarfrågan kvarstår, men när det kommer till fokusområdet barn och unga tycker vi att det här är ett steg i rätt riktning, säger Aron Modig.

Folkpartiet har länge varit det starkaste regeringspartiet vad gäller skolpolitik och just propagerat för den här typen av förslag. Men partiledaren Jan Björklund är inte rädd för att Hägglund nu försöker ta över skolintresserade borgerliga väljare.

– Så känner jag det inte alls, jag välkomnar om fler ägnar sig åt utbildningspolitik, det är kanske det allra mest centrala området om Sverige ska stå starkt i nästa generation, säger Jan Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".