Solveig Zander (C) debatterar sjukförsäkringen i Riksdagen tidigare i år. Nu vill hon inför en lägstanivå för sjukpenningen, men alliansen är inte enig i frågan. Foto: Christine Olsson/Scanpix

Alliansen oenig om socialbidrag för nollklassade

Folkpartiet tveksamt till lägstanivå
2:10 min

Många människor som är sjuka tvingas leva på försörjningsstöd för att de saknar rätt till sjukpenning. Den stora Socialförsäkringsutredningen tittar nu på om det behövs ett golv, med en garanterad lägsta sjukpenning för den här gruppen. Det berättade Ekot om i morse. Men allianspartierna är splittrade i frågan.

Solveig Zander som är Centerpartiets ledamot i Socialförsäkringsutskottet är positiv till att införa en lägstanivå för sjukpenning.

– Ja, det skulle jag mycket väl kunna tänka mig. Har man en sjukdom och en bevisad arbetsoförmåga på grund av det skulle det vara mycket intressant att kunna ha ett golv i försäkringen, säger Solveig Zander.

De som inte har någon sjukpenninggrundande inkomst kan inte få sjukpenning. Det handlar om dem som brukar kallas för nollklassade. Ofta är det unga människor som aldrig kommit in på arbetsmarknaden. Ett av de förslag som Socialförsäkringsutredningen tittar på är alltså att det ska införas en grundnivå i sjukförsäkringen på samma sätt som i föräldraförsäkringen till exempel.

Men Solveig Zander säger att det här är en komplicerad fråga som skulle kräva omfattande utredningar för att klargöra vilka som skulle ha rätt till en sådan ersättning. Nivån på ersättningen skulle i så fall vara något högre än kommunernas försörjningsstöd.

Gunnar Axén som är Moderat ordförande i socialförsäkringsutredningen sade i P1-Morgon i morse att en grundnivå i sjukförsäkringen bara är ett av flera förslag.

– Det är en av de sakerna som vi diskuterar i utredningen, men vi har definitivt inte tagit några ställningstaganden. Vi kommer att lägga vårt förslag tidigast i maj 2013, säger Gunnar Axén.

Inte heller Folkpartiet och Kristdemokraterna har någon klar hållning i den här frågan. Folkpartiet vill ha en speciell ersättning för unga människor som är sjuka under en längre tid, men en generell grundnivå är partiet minst sagt tveksam till.

Kristdemokraterna är angelägna om att studerande ska få ett bättre skydd, men har inte tagit ställning till ett golv i sjukförsäkringen. Gunnar Axén säger att det är mycket som behöver redas ut och förbättras när det gäller sjukförsäkringen.

– Vi har en sjukförsäkring som har skapats för flera decennier sedan där det har lappats, lagats och tillkommit olika regler som gör det svårt för den enskilde att på förhand kunna veta vad för sjukpeng man har rätt till, säger Gunnar Axén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".