Slopad folkomröstning väcker känslor

I Grekland går åsikterna isär om dagens besked från regeringen, att det inte blir någon folkomröstning om det senaste räddningspaketet.

Enligt Aten-bon Markela Thymis går det här emot Greklands demokratiska system.

– Jag tycker inte att vi ska fråntas möjligheten att rösta om stora beslut som rör det här landet, säger Markela Thymis utanför ett litet växlingskontor i centrala Aten, säger hon.

Det var vid lunchtid i dag som Greklands finansminister Evangelos Venizelos meddelade att regeringen har svängt i frågan om folkomröstning. Flera av Europas tyngsta ledare har varit mycket kritiska mot premiärminister Papandreous överraskande besked i måndags om att grekiska folket skulle få rösta om det senaste räddningspaketet från EU och valutafonden IMF.

Venizelos själv vände sig delvis mot sin premiärministers sätt att hantera frågan, och i dag pratade finansministern med bland andra sin tyske kollega Schäuble och EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn. De fick då den officiella bekräftelsen på att regeringen har svängt.

Det här beskedet välkomnas av Atenbon Dzanakas Vasilis. Han hoppas och tror att den socialdemokratiska regeringen kommer falla vid förtroendeomröstningen i parlamentet i natt. Regeringen har förstört nog nu, anser han.

– Allt som regeringen kunde förstöra är nu förstört. Det är tid dem att åka hem, det är inte här i Grekland. Här kan de inte visa sig på gatan längre, säger han.

Framtiden för premiärminister Papandreous regering hänger på en skör tråd inför förtroendeomröstningen, som troligen blir runt midnatt grekisk tid. Flera av de socialdemokratiska parlamentarikerna har hotat med att rösta mot regeringen.

Oavsett om den nuvarande regeringen blir kvar eller om det blir nyval så ser framtiden mörk ut för Grekland.

29-åriga Vasiliki Koutsikou har tidigare bott i Sverige, men är nu åter i sitt hemland, och hon är orolig för framtiden - både för sitt sargade land och sig själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".