Porträtt av demokratiledaren Aung San Suu Kyi och hennes pappa, självständighetshjälten Aung San, får nu plötsligt säljas på gatan i Burmas ekonomiska huvudstad Rangoon. Foto: Sveriges Radio.

FN: Historisk chans till förändring i Burma

Fler politiska fångar kan släppas
1:53 min

FN:s sändebud för Burma säger att det nu finns en historisk chans till förändring i landet, det efter överläggningar med både landets president och demokratiledaren Aung San Suu Kyi. Nyligen släpptes ett par hundra politiska fångar, men runt 2 000 hålls fortfarande.

Sveriges Radios korrespondent rapporterar från landets ekonomiska huvudstad Rangoon.

Några flickor skurar marmorplattorna framför den berömda gyllene Shwedagon-pagoden i Rangoon. Snart skiner golvet blankt vitt medan besökare passerar förbi, barfota. För Burmas regim är det inte lika lätt att tvätta rent sitt rykte. 

En som försöker ge en positiv bild av Burmas nya, nominellt civila regering, är Nay Zin Latt, politisk rådgivare åt presidenten.

Han säger att den nye ledaren, ex-generalen Thein Seins vilja att förändra och reformera landet är genuin, och jämför honom med ryske reformatorn Gorbatjov. 

Det är inte så konstigt att rådgivaren hyllar sin chef, men även demokratiledaren Aung San Suu Kyi har uttalat sig positivt om presidenten efter sina möten med honom, och använt ord som ödmjuk och uppriktig.

Burmas förra ledare, general Than Shwe, uppges ha hatat Suu Kyi så intensivt att han vägrade att ens höra hennes namn nämnas. Nu är klimatet plötsligt helt annorlunda i Burma.

Aung San Suu Kyi har flera gånger träffat regeringsföreträdare och är så gott som dagligen med i medierna. Det ryktas om att fler politiska fångar kan släppas snart.

Rådgivaren Nay Zin Latt aviserar att det inom kort kommer viktiga nyheter om ett ytterligare närmande mellan regimen och oppositionen.

På gatan i Rangoon, där fruktförsäljare ropar ut sina varor, finns en känsla av försiktig optimism.

Överallt kan man nu se bilder av Aung San Suu Kyi till salu; förbjudet för bara någon månad sedan.

Många har dock kvar en djup misstro mot den mäktiga militären, och fruktar att reformerna som försiktigt inletts lika snabbt kan avbrytas. 

FN:s sändebud Vijay Nambiar avslutade ett besök här i dag och sa att landet just nu har en "historiskt möjlighet" att förändras. Men han sa att regimen måste fortsätta reformerna, och snarast släppa sina runt 2 000 politiska fångar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".