Våldsamma demonstrationer mot al-Assads regim

Oppositionen Syrien fortsätter att kräva ett slut på president Bashar al-Assads regim. Landets samordningskommittéer har under dagen kallat till demonstrationer över hela landet efter fredagsbönen. Uppmaningen är att fortsätta kampen tills regimens fall.

Oppositionen har fördömt överenskommelsen mellan Arabförbundet och Syrien som ägde rum i onsdags och kallar det för en "konspiration".

Tidigare i dag, öppnade stridsvagnar eld och dödade minst tre personer i staden Homs där säkerhetsstyrkor även fört våldsamma ingripanden mot demonstranter.

Även i staden Daraa besköts folk som lämnade stadens största moské efter fredagsbönen.

I Hamnstaden Lattakia har säkerhetsstyrkorna omringat stadens moskéer för att hindra människor att delta i protesterna efter fredagsbönen.

Framför varje moské i Latakia finns flera hundra säkerhetspersonal som försöker pracka på någon batonger, pistoler eller automatvapen", enligt en vittne som tv-kanalen Al Jazeera har talat med.

Samtidigt som våldet pågick utlovade regeringen amnesti för de regimmotståndare som ger upp och lämnar ifrån sig sina vapen. 

Enligt kungörelsen via statlig tv i dag har de en vecka på sig.

Trots amnestiuttalandet, fortsatte säkerhetsstyrkor deras ökade närvaro, med pansarfordon och stridsvagnar, över hela landet. Säkerhetsnärvaro är mycket tung i Damaskus och kring dess förorter, enligt aktivister.

Vårdpersonal på det största sjukhuset i Homs sa till BBC att mer än 100 skadade har kommit under de senaste två dagarna. Hittills har 20  personer dödats i Syrien i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".