Frankrikes president Sarkozy på mötet i Cannes. Foto: Alice Petrén/SR

Nöjd Sarkozy avslutade G20-mötet

"Budskapen till Grekland har nått fram"
1:18 min

G20-mötet i Cannes, där de 20 mäktigaste ledarna i världen samlas, har avslutats på fredagen. Frankrikes president Nicolas Sarkozy var en nöjd värd när han meddelade att man hade rett ut den mest överhängande frågan - eurokrisen i Grekland.

– Detta blev det mest överhängande för oss att lösa. Budskapen till Grekland har varit bestämda och de har gått fram, sa Sarkozy.

Italien var också ett viktigt problemland, som här på G20 nu sätts under Internationella Valutafondens bevakning. Det saknas förtroende för Italien, vilket är allvarligt eftersom det är ett betydligt större euroland än Grekland.

Enligt kommunikén har G20-mötet också kommit fram till att förstärka Internationella Valutafondens kassa, men exakt med hur mycket är inte klart. Mötet har också enats om att tillväxten avtar i utvecklingsländerna och att alla gemensamt måste bidra till att skapa fler jobb och säkra den finansiella stabiliteten.

Länder med stora bytesbalansöverskott, vilket i stort sett handlar om Kina, åtar sig att vidta reformer som gynnar den inhemska konsumtionen och att ha större växelkursrörelser.

Sammantaget är förstås tillväxten i fokus och Sarkozy sa att länderna enats om att använda alla sina krafter för att få fart på ekonomierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".