LO:s avtalssekreterare Per Bardh. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

LO kritiserar regeringsinblandning i avtalsfrågor

"För mig är det helt galet"
1:30 min

Regeringen håller på att sätta den svenska modellen på spel. Det menar LO efter flera utspel från regeringen under hösten, rörande frågor som brukar regleras mellan fackförbund och arbetsgivare. LO:s avtalssekreterare Per Bardh säger i Ekots lördagsintervju att politiker lägger sig i detaljer som det ska vara upp till arbetsmarknadens parter att lösa.

LO riktar i dag skarp kritik mot regeringen efter att flera ministrar lagt sig i frågor som brukar regleras av arbetsmarknadens parter. Till exempel har flera ministrar sagt att ingångslönerna måste hållas tillbaka.

– För mig är det helt galet om man nu slår vakt om den svenska modellen att politiker lägger sig i detaljer i det som parterna själva ska lösa, säger LO:s avtalssekreterare Per Bardh i Ekots lördagsintervju.

Under hösten har flera ministrar i regeringen bland annat uttalat sig om ingångslöner för unga. Folkpartiets partiledare Jan Björklund och Centerns partiledare Annie Lööf har båda sagt att ingångslönerna måste hållas tillbaka.

I avtalsrörelsen där nästan 3 miljoner svenskar ska få nya kollektivavtal är just den här frågan en av stötestenarna. Arbetsgivarna vill frysa ingångslönerna medan facket kräver lika stora påslag som löneökningarna i övrigt.

Finansminister Anders Borg vill också att parterna ska komma överens om modeller som gör att arbetsmarknaden skulle vara mer flexibel i lågkonjunktur.

Enligt den svenska modellen ska villkor för arbetsmarknaden regleras mellan parterna, utan lagstiftning och utan att politikerna lägger sig i.

LO:s avtalssekreterare Per Bardh menar att det finns stora risker med regeringens agerande.

– Jag tror att arbetsgivare och fack är ganska överens om att ju mer politiker lägger sig i och pillrar med det som är parternas ansvar så får vi svårigheter. Diskussionen handlar då om ska politikerna också överta den här frågan. Vilket vi har en del länder som har gjort och det är inte en bra utveckling för de länderna och för de företagen och för de arbetstagarna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".