Greklands premiärminister Giorgos Papandreou möter journalister utanför G20-mötet i Cannes. Foto: Lionel Bonaventure/Scanpix.

G20-mötet dominerades av Grekland

"Mötet var helt nödvändigt för att lösa eurokrisen"
1:58 min

G20 mötet i Cannes skulle ha handlat om valutasystemet, världshandeln och råvaror, enligt det franska ordförandeskapet. Men eurokrisen i Grekland tog över totalt. Men det var inte helt förvånande, enligt rutinerade toppmötesjournalister.

– Toppmöten handlar ofta om något annat än planerat, men aldrig någonsin tidigare så till den milda grad, som denna gång, säger Wall Street Journals reporter.

Flera gånger de senaste dagarna har han undrat om Grekland möjligen skulle tvingas lämna euron.

De indiska reportrarna har suckat.

Business Standards reporter Jyoti Mukul tycker att det på sätt och vis var naturligt att Greklandskrisen dominerade allas hjärnor även här. Men självklart hade Indiens ledare velat fokusera på tillväxt, jobb och utvecklingsländernas ekonomiska problem.

Jyoti Mukul vet att Indiens ledare ville tala skatteflykt och sätta stopp för förslagen om n skatt på finansiella transaktioner.

Många har talat om hur Frankrikes president Sarkozy inte fått det G20-möte som han drömt om, men det stämmer inte, enligt en rutinerad fransk reporter.

– Mötet var helt nödvändigt för att lösa eurokrisen. President Sarkozy är trött och spänd, men han är absolut inte missnöjd eller bitter. Han är i full action, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".