Sveriges Radios ekonomikorrespondent Staffan Sonning på G20-mötet i Cannes. Foto: Sveriges Radio
Staffan Sonning kommenterar:

Mäktigt möte gav magert resultat

"Italien närmast att drabbas av greksmittan"
1:25 min

Det skulle ha varit mötet som satte slutpunkten för den ekonomiska krisen i Europa. Och som skulle välkomnas av ledarna för världens största ekonomier, USA, Kina och Japan. Och alla andra inom den mäktiga gruppen G20 som oroat sett hur krisen inom Eurozonen hotat att sprida sig över världen.


Resultatet blev magert. Det beslut som ligger närmast akut krisbekämpning är en överenskommelse om att Internationella valutafonden ska få mer pengar i sin stridskassa. Internationella valutafonden är världens finanspolis och rycker in med pengar och krav på reformer när länder hamnar i ekonomiskt trångmål. Dock blev det inget beslut om hur mycket IMF:s kassa ska förstärkas med.

G20 lyckades också möjligen förbättra möjligheterna att göra något åt Italiens haltande ekonomi. Italien står närmast att drabbas av greksmittan och premiärminister Berlusconi har hittills inte genomfört mycket av de åtgärder han utlovat som ersättning för att Europeiska Centralbanken öser ut pengar för att hålla Italiens lånekostnader nere.

En pressad italiensk Berlusconi lovade sina G20-kolleger att låta Internationella valutafonden övervaka hur Italien lyckas med sina åtaganden om att förbättra sina haltande statsfinanser.

I övrigt dominerades mötet av den grekiska skuggan. Premiärminister Papandreou orsakade tumult på världsmarknaderna genom att i måndags förklara att en folkomröstning skulle avgöra om och hur landet skulle räddas.

Denna synnerligen oväntade komplikation ledde helt otippat fram till veckans mest dramatiska besked, kvällen innan G20-mötet började: För första gången sade eurozonens mäktigaste ledare, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Zarkozy, att det är möjligt för ett land att lämna eurozonen eller till och med att kastas ut ur den. Det har varit en officiell omöjlighet fram till i onsdags kväll då de båda euro-jättarna ställde Papandreou inför ultimatum.

På ett mer principiellt plan kan man säga att G20-mötet möjligen tog något myrsteg närmare att utjämna de ekonomiska obalanserna mellan världens länder. Slutdokumentet konstaterar att länder med stora överskott i handeln med omvärlden ska sträva emot att öka sin inhemska efterfrågan. Det står också att ”växelkurser baserade på marknadsmekanismer” ska eftersträvas. Det är en formulering som de flesta medlemsländer riktar mot Kinas växelkurs, som anses för låg.

Sådana formuleringar har Kina flera gånger tidigare blockerat. Så inte den här gången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".