Demonstrationer i Aten på fredagseftermiddagen. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio
Grekland

Tiotusentals demonstranter kräver EU-utträde

"Hundratals röda fanor"
1:00 min

Vid halv sex-tiden inleddes den ekonomiska debatten i det grekiska parlamentet, en debatt som avslutas sent ikväll med en förtroendeomröstning för premiärminister Papandreous regering. På torget utanför parlamentet har kommunistpartiet KKE samlat tiotusentals demonstranter.

Deras krav är bland annat att Grekland ska lämna EU.

– Som EU är konstruerat är unionen inte med folket, bara med kapitalet, säger Katerine Sokam som står under en av de hundratals röda fanorna här på Syntagmatorget i Aten.

Det socialdemokratiska regeringspartiet Pasok och premiärministern Papandreou är de som får hårdast kritik när kommunistpartiet KKE:s ledare Aleka Papariga eldar på alla demonstranter. Kommunistpartiet kräver snabbt nyval här i Grekland, vilket även det stora konservativa oppositionspartiet Ny Demokrati vill.

Ikväll kan den grekiska regeringen falla i den förtroendeomröstning som väntar i parlamentet, troligen vid 23-tiden, svensk tid. Flera Pasokledamöter har hotat med att rösta mot den egna regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".