Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En väggmålning över Nicaraguas president Daniel Ortega. Foto: Esteban Felix/Scanpix.

Presidentvalet åsidosätter grundlagen i Nicaragua

Kontrollerar valmyndigheten och domstolarna
1:51 min

Nicaraguas grundlag förbjuder den som varit president två gånger att på nytt ställa upp som kandidat. Trots det kommer Daniel Ortega med största säkerhet att väljas till president för tredje gången imorgon söndag. Det går inte ihop; en antydan om att allt inte står riktigt väl till i Nicaragua.

Det är ingen tillfällighet att Daniel Ortega ägnar stora delar av sina tal åt att hylla Hugo Chavez, Venezuelas president.

För det är pengar från Chavez, cirka 3,5 miljarder kronor per år, motsvarande 7 procent av Nicaraguas BNP, som mer än något annat förklarar varför Daniel Ortega kommer att segra, trots en rad politiska skandaler.

Det rör sig exempelvis om omfattande fusk i lokalvalen för tre år sedan.

Nu senast förklarade även Högsta domstolens att grundlagens förbud, mot att ställa upp som presidentkandidat en tredje gång, inte gäller för Daniel Ortega.

Det skulle vara ett brott mot hans mänskliga rättigheter menade domstolen.

Visserligen ledde både valfusket och Högsta domstolens beslut till livliga protester, men de dog snart ut.

Bristen på enhet och organisation inom oppositionen bidrog till det, liksom presidentens totala kontroll över både valmyndigheten och domstolarna.

Framförallt handlar det ändå om att allt fler nicaraguaner upplever att livet, trots allt, har blivit lite bättre, och det tack vare Daniel Ortega personligen.

Det är här pengarna från Hugo Chavez kommer in. De pengarna administreras nämligen, utan insyn och kontroll, direkt av Daniel Ortega och hans närmaste krets.

De sociala projekt som finansieras med pengarna har ingenting med den nicaraguanska staten att göra.

Pengarna går till allt från direkta penningbidrag, mikrokrediter till bostäder samt tandvård, och upplevs därför som en gåva från honom, och i förlängningen från Hugo Chavez.

Hugo Chavez klargjorde dessutom nyligen att biståndet till Nicaragua bara gäller så länge Daniel Ortega är president, och det är bara dumma som biter den hand som föder en. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".