Allt större bekymmer för tyska Commerzbanks

Idag kom ännu ett exempel på en storbank som får allt större bekymmer på grund av för riskfyllda investeringar i Grekland.

Det är Tysklands näst största bank, Commerzbank, som idag rapporterade ett resultat för det tredje kvartal i år som klart påverkats ytterligare negativt av problemen i Grekland.

Banken är den andra tyska banken förutom Deutsche Bank som får betala stort för sina vidlyftiga investeringar i Grekiska Statspapper.

Banken redovisar i sin rapport idag att man gjort nedskrivningar av sina investeringar i grekiska värdepapper i en sådan mängd att man för det tredje kvartalet i år redovisar en förlust på 687 miljoner Euro.

Det är mer än vad marknaden hade räknat med och bankens aktie sjönk därför också ytterligare på Frankfurtbörsen idag.

Resultatet innebär också att banken tvingas överge sitt vinstmål på 4 miljarder Euro för nästa år. 

Commerzbanks ledning har också beslutat att man nu bl a inte kommer låna ut pengar till några andra aktörer än de som är kopplade till landets kärnområde, Tyskland och Polen.

Banken behöver också dra in ytterligare runt 3 miljarder euro för att leva upp till de nya kraven på Egenkapital för de europeiska bankerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".