1 av 2
Foto: Petros Giannakouris/Scanpix.
2 av 2
Grafik: Greklands parlament

Papandreou sitter kvar – söker koalitionsregering

Greklands regering överlevde nattens förtroendeomröstning i parlamentet. Det stod klart några minuter före midnatt, svensk tid. Och nu öppnar premiärminister Papandreou för en bredare koalitionsregering i det sargade landet.

En efter en fick de 300 parlamentsledamöterna svara ja eller nej på om de har förtroende för den socialdemokratiska regeringen här i Grekland.

Minst åtta socialdemokrater hade hotat med att inte rösta för sin regering, men premiärminister Giorgos Papandreou visade prov på politisk överlevnadskonst genom att lyckas mota in alla sina får i fållan igen. Han vann förtroendeomröstningen med 153 röster mot 145.

Men läget är fortsatt kaotiskt i Grekland, både ekonomiskt och politiskt, och i sitt tal till parlamentet i natt meddelade Papandreou att han nu ska försöka förhandla fram en bredare koalitionsregering.

Applåder för en hårt pressad premiärminister, som i talet åter antydde att han kan tänka sig att lämna sin post. Enligt nyhetsbyrån Reuters har Papandreou till och med gått med på att en kommande koalitionsregering ska ledas av hans nuvarande finansminister Evangelos Venizelos. Ledare för mindre partier i parlamentet ska ha gått med på den lösningen, enligt Reuters.

Däremot sa ledaren för det konservativa oppositionspartiet Ny Demokrati, Antonis Samaras, att han motsätter sig en koalitionsregering. Han vill få till stånd ett snabbt nyval, vilket däremot Papandreous regering säger fortsatt nej till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".