1 av 2
I dag väntas Papandreou börja samtalen om en koalitionsregering. Foto: Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik - Greklands parlament

Papandreou beredd att gå för en koalition

"Ny regering med ny premiärminister"
1:46 min

Den politiska dramatiken i Grekland fortsätter. Efter att premiärminister Giorgos Papandreou och hans regering i natt vann förtroendeomröstningen i parlamentet, är målsättningen att bilda en koalitionsregering med flera partier.

Premiärminister Giorgos Papandreou överlevde förtroendeomröstningen i det grekiska parlamentet med knapp marginal och sa själv att det sista han bryr sig om just nu är att bli omvald. Och parlamentariker från premiärministerns eget Pasok-parti, tolkar det som att någon annan bör leda landet.

– Papandreou gick med på att inte bli nästa premiärminister, så jag tror att lösningen är att bilda en ny regering med en ny premiärminister, säger Odysseas Voudouris från Papandreuos eget socialistparti.

Och hans partikollega Konstatinos Kartalis som just kommit ut från parlamentet, säger att premiärminister Papandreou verkar villig att lämna makten:

– Han är beredd att avgå för att göra det möjligt för Grekland att skapa en koalitionsregering.

Idag kl 11 svensk tid väntas den grekiska premiärministern möta presidenten för att börja samtalen om en koalitionsregering, men den politiska grekiska röran väntas fortsätta och krisen är långtifrån över.

Antonis Samaras, ledare för det största oppositionspartiet Ny demokrati, sa igår att den enda lösningen är nyval. Men socialistparlamentarikern Konstatinos Kartalis, säger att det skulle skada Grekland:

– Jag vet inte vad oppositionen kommer att göra till sist, men nyval just nu är otänkbart, Grekland behöver stabilitet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".