Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekonomen: Nyval inte bra för Grekland

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Den grekiska regeringen överlevde förtroendeomröstningen i går kväll och premiärminister Papandreou ska senare i dag inleda arbetet med att bilda en bredare koalitionsregering. Och syftet är att skapa stor majoritet bakom saneringen av den grekiska ekonomin.

– Målet är att bilda en så bred regering som möjligt. Det är det här om jag tycker är det mest allvarliga med Grekland, att de inte har den här breda uppslutningen. Du måste ha ett brett parlamentariskt stöd, annars kommer den politiska risken att ligga kvar och risken att de måste lämna euron kvarstår och det är en osäkerhet för hela eurosamarbetet, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

För att Grekland ska få ut de sista pengarna av det första räddningspaketet och även det andra 1 000-miljarderspaketet så krävs att landet genomför såväl hårda besparingar i statsbudgeten som skattehöjningar.

Men det största oppositionspartiet Ny Demokrati har hittills inte velat ställa sig bakom den nuvarande socialdemokratiska regeringens sparprogram utan envetet upprepat kravet på nyval.

Ett nyval är inget som Robert Bergqvist tror skulle vara bra just nu för den ekonomiska stabiliteten.

– Då hamnar vi i någon typ av politiskt beslutsvakum. De partier ska som gå till val måste vara beredda på att ta en dialog med de grekiska medborgarna.

Den grekiske nationalekonomen Dimitros Karkamanis betonar också vikten av en bred politisk uppslutning bakom krispolitiken men han säger också att det finns risker med alltför kraftfulla besparingsåtgärder.

– Problemet med det är att man har strypt ekonomin och efterfrågan så mycket att detta har fått enorma återverkningar på produktionen och därmed på arbetslösheten som har ökat lavinartat och det resulterar i att folk, och det blir allt fler med tidens gång, går ut på gatorna och protesterar mot regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".