Grekland på väg mot koalitionsregering

Oppositionsledaren till presidenten i morgon
1:53 min

I Grekland tänker Papandreou försöka bilda en koalitionsregering, för att få igenom EU:s och internationella valutafondens räddningspaket. Papandreou mötte i dag den grekiska presidenten.

Ett pressuppbåd följde den grekiske premiärministern Girogios Papandreou till och från hans möte hos presidenten idag.

Hos presidenten talade Papandreou om vikten att samarbeta för att lösa krisen och hans vilja att bilda en samlingsregering, som ska kunna leda Grekland genom den närmaste turbulenta framtiden.

Men frågan är hur villiga de grekiska politikerna är att samarbeta. Antonis Samaras, ledaren för det största oppositionspartiet, konservativa Ny demokrati fortsätter kräva att Papandreou avgår och att nyval utlyses. Kommunistpartiet vill också se ett nyval, medan premiärministern beskriver idén på nyval som en katastrof för landet. 

Samaras å sin sida beskriver Papandreou som en fara för landet.

I morgon ska oppositionsledaren Samaras kallas till presidenten för att diskutera landets politiska framtid.

Samtidigt är Grekland under enorm press både från EU:s ledare och från det egna folket som varje dag kämpar med arbetslöshet, pengabrist och andra svårigheter i den ekonomiska krisens spår.

Matoula Bouse är en av många Atenare som är ute på lördagspromenad. Hon är lärare och som statsanställd har hon fått sin lön kraftigt sänkt i år. Helst skulle hon vilja flytta utomlands och hon säger att hon inte har så stort hopp till de grekiska politikernas förmåga att lösa krisen.

– Jag tror inte de kommer att kunna samarbeta, jag tror dom får problem med det, säger Matoula Bouse och skrattar

– Genom historien har våra politiker haft samarbetsproblem, och jag litar inte på våra politiker säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".