Nigeriansk polis vid oljefält i Port Harcourt.

Oro i Nigeria bakom höga oljepriser

Oroligheter och strider i Nigerias oljedelta är en starkt bidragande orsak till att oljepriset nu spränger 50-dollarvallen. Men trots att Shell har evakuerat oljearbetare, så hävdar bolaget att produktionen inte har störts.

Striderna i Nigerias i oljedelta flammade upp sedan militären i en stor insats gjorde ett försök att krossa alla beväpnade grupper som härjar i deltat, en insats som krävde omkring 500 liv och tände en våldsam motståndsgnista.

Nigerias oljehjärta ligger i ett träskområde i söder, där stora lågor markerar borrtorn som lyser upp det svarta träskvattnet, där ledningar löper ovan vattnet i raka streck ut mot havet och väntande tankfartyg. Rikedom i stora rör och fattigdom i träsket.

Oroligheter
Allt sedan oljan började utvinnas har det varit oroligheter i oljedeltat; oljearbetare som kidnappas, oljerör som kapas och sprängs, banditgäng som systematiskt stjäl var tionde oljefat. Dessutom miljöaktivister och frihetsrörelser och en korrupt militär som antingen försöker sätta stopp för oroligheterna, eller deltar i de lukrativa stölderna av oljan.

Ändå håller Nigeria positionen som världens sjunde största oljeproducent, bolaget Shell står för mer än hälften av utvinningen.

Shell måltavla
Det är Shell som är främsta måltavlan, för motståndare som för banditer och för den fattiga befolkningen i deltat som inte får någon del av oljerikedomarna, inte ens bensin till sina båtmotorer eller bilar.

De flesta utlänningar i området är knutna till oljebolagen, och det är mot dessa som hoten nu riktas och som lett till att Shell evakuerat 254 personer.

Men det är personer som påstås inte vara livsviktiga för produktionen. Shell hävdar att oljeproduktionen inte har påverkats av de senaste oroligheterna. Men omvärlden oroas, och oljepriset stiger i takt med oroligheterna i Nigerias oljedelta.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista