Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

V: Begränsa skattebetalarnas ansvar för bankerna

"Bli billigare för skattebetalarna"
2:19 min
Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet anser att deras förslag skulle skapa en enorm trygghet. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Vänsterpartiet vill begränsa statens och skattebetalarnas ansvar när en bank går omkull, genom att införa en bankdelningslag i Sverige. Tanken är att verksamheterna i storbankerna skulle delas upp och staten enbart garantera en traditionell bankverksamhet, den som är särskilt viktig för samhället.

Ulla Andersson, ekonomisk talesperson i Vänsterpartiet och partiledarkandidat, argumenterar att om bankerna delas upp så att staten står för förlusterna i den traditionella bankverksamheten men inte garanterar spekulationsförluster på områden där bankerna tar större risker, så kommer det att bli billigare för skattebetalarna om en bank går omkull.

– Ungefär en tredjedel till en sjättedel av den bankverksamhet som bedrivs i Sverige i dag är traditionell bankverksamhet; det vill säga in- och uttag och kreditgivning till hushåll och små företag. Skulle man separera den i en bankverksamhet skulle det skapa en enorm trygghet. Den spekulativa verksamheten skulle bankerna få sköta helt själva utan trygghet i ryggen att skattebetalarna skulle hantera deras förluster, säger Ulla Andersson.

Den moderate finansmarknadsministern Peter Norman, tycker att idén, som diskuterats i flera andra länder, är sympatisk, men anser att det är praktiskt svårt att dra gränser mellan olika verksamheter i en bankkoncern.

– Jag tror att man i land efter land har kommit fram till att idén, trots att den låter väldigt lockande, är den ohyggligt svår att genomföra i praktiken. Då har man valt ett annat system; höja upp kapitaltäckningen för bankkoncernerna i sin helhet, säger han.

Höjda krav på att bankkoncerner ska ha mer eget kapital som buffert om det går dåligt, är alltså regeringens linje, tillsammans med avgifter till en framtida stabilitetsfond. 

Ulla Andersson i Vänsterpartiet tycker inte att det löser det hon ser som ett grundläggande problem - banker med staten som garant har lättare att klara sina kapitaltäckningskrav, kan växa och blir ännu större, så stora att staten inte kan låta dem gå omkull. Statens garantier snedvrider konkurrensen, menar hon.

– Bankerna har väldigt mycket spekulation. I Storbritannien visar det sig att som mest en tredjedel är traditionell bankverksamhet, kanske så lite som en sjättedel; det säger något om vad bankerna håller på med i andra änden och det är just det vi vill komma ifrån, säger hon

Peter Norman anser att statens övertagande av Carnegie för några år sedan borde vara varnande exempel nog för bankägare.

– Naturligtvis är det så att är man aktieägare, även i en bank, och missköter verksamheten så att den går omkull, så ska ens eget kapital utraderas, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".