Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor svensk studie ska förebygga stroke

Uppdaterat söndag 6 november 2011 kl 15.33
Publicerat söndag 6 november 2011 kl 00.52
Förmaksflimmer är en av de vanligaste orsakerna till stroke. Foto Hasse Holmberg/Scanpix (2009-12-13)

Svenska forskare tror att ett stort antal strokefall kan förhindras genom att patienter screenas för förmaksflimmer. Därför inleds nu en stor studie på 13 000 personer där forskarna väntar sig hitta en hel del personer som inte vet om att de har förmaksflimmer.

– Kan man hitta de patienterna kan man med den förebyggande behandling vi har i dag i form av blodförtunnande medicinering, som i dag heter Varan, tror vi att vi kan förebygga ett stort antal strokefall, säger Mårten Rosenqvist, professor och hjärtspecialist på Södersjukhuset i Stockholm.

Uppemot 250 000 svenskar har förmaksflimmer i dag och varje år leder det till stroke för minst 5 000 av dem, skriver Svenska dagbladet.

Men nu vill forskare testa om stroke kan förebyggas genom att patienter screenas för hjärtflimmer. 13 000 personer mellan 75-76 år från Stockholms och Hallands län kommer att ingå i studien.

Stroke innebär att man får en hjärnblödning eller en hjärninfarkt vilket drabbar en person mycket hårt, det säger Mårten Rosenqvist.

– Det är nog det värsta man kan drabbas av, det är ofta ett väldigt invalidiserat tillstånd där man ibland förlorar möjligheten till tal och till förståelse, fysisk förmåga. Kan man undvika det så vore det bra.

Studien förväntas inte bara visa att det går att förebygga många fall av stroke. Beräkningar visar att projektet också kan komma att spara stora pengar åt landstingen.

Bara i Stockholms län räknar Mårten Rosenqvist med att kunna spara 80 miljoner kronor i uteblivna vårdkostnader. 

– Framförallt som doktor så känns det viktigt att man kan få många patienter som slipper få stroke. Det är mer värt än pengar.

– Det låter väldigt intressant och jag tycker det är bra att det görs den här typen av studier, säger Göran Stiernstedt, chef för vård och omsorg på Sveriges kommuner och landsting.

– När man får upp sånt här på en nationell nivå är det viktigt att man genomför stora och omfattande studier men också att man kollar på om man kan göra det på något enklare sätt.

Stroke innebär bland annat blodpropp i hjärnan eller hjärnblödning. Det leder ofta till ett helt invalidiserat tillstånd och de som lider av förmaksflimmer har en extra hög risk att drabbas.

Men svenska forskare tror att ett stort antal strokefall skulle kunna förhindras, det genom att patienter screenas för förmaksflimmer. Därför inleds nu en studie där 13 000 personer mellan 75-76 år från Stockholms och Hallands län kommer delta.

Men en hel del återstår innan screening kan införas i ett förebyggande strokearbete, det eftersom man vänder sig till väldigt många människor som i grunden är friska.

– Det är väldigt viktigt att man då kan visa att de här åtgärderna har en bra effekt och inte leder till att ett stort antal människor får åtgärder som kanske gör mer skada än nytta, säger Anders Tegnell på Socialstyrelsen.

Screening används redan nu inom flera områden, bland annat för att upptäcka tjock och ändtarmscancer, bröstcancer och för att förhindra pulsåderbrock. 

– Jag tror att vi på väg in i en tid där vi kommer screena för väldigt mycket mer än vi gör i dag, säger Anders Tegnell.

Screeningprogram har en väldigt hög potential eftersom vi kan förhindra många sjukdomar på ett tidigt stadium.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".