Barnflickan i hovrätten

Uppdaterad 17:35
I hovrättsförhandlingarna om morden i Knutby inleddes förhören med den morddömda barnflickan på tisdagen.

Knutbyrättegången fortsatte i Hovrätten på tisdagen bland annat med förhör med den så kallade barnflickan som gav ett lugnare och mer bestämt intryck än tidigare i tingsrätten. Hon har erkänt både överfallet på pastorns andra fru och senare också mordet.

– Jag är ingen mördare i mig. Jag kan inte, jag vet inte hur man gör och vill inte heller. Men jag fick höra att det var det enda. Det var Guds vilja, det var min väg, jag hade inga alternativ, sa hon.

Mer konkret i hovrätten
Barnflickan var mycket detaljrik och bestämd när hon berättade om livet tillsammans med pastor Helge Fossmo i Knutby, mannen som hon älskat men som till slut bara ville ha henne som en tjänarinna, en slav hävdade hon.

Jämfört med i tingsrätten var barnflickan både mer konkret när det gäller hur hon säger sig ha blivit påverkad av pastorns handlingar, ord och sms. Hon verkade också nästan lugnare och sakligare.

– Jag kan inte riktigt känslomässigt förstå vad jag har gjort mot (henne). Det är fruktansvärt jobbigt. Det kan låta lätt att prata så här, men det är det inte, sa barnflickan under rättegången, sa hon.

Pastorn hörs nästa vecka
I nästa vecka kommer pastorn att höras under rättegången, då får han besvara barnflickans anklagelser. Han själv hävdar ju att han är oskyldig. Barnflickan kräver nu i hovrätten att överfallet med hammare på pastorns senaste fru inte ska betraktas som mordförsök.

– Det första slaget var hårdast. De andra slagen var lösa, men självklart fick hon ju ont, så det måste ju ändå ha varit.

Vilken var avsikten när du slog, frågade kammaråklagare Elin Blank.

– Jag trodde att det var Guds vilja att (hon) skulle dö.

Din avsikt var att hon skulle dö?

– Ja.

Barnflickan hävdar att det var pastorn Helge Fossmo som manipulerade henne och fick henne att tro att det hon gjorde var rätt.

– Gud har sina lagar i Bibeln och dem får man inte bryta. Men Helge förklarade att ibland går Gud emot sitt ord.

Lugn och samlad och utan de minnesanteckningar som hon hade i tingsrätten, berättade barnflickan om församlingens tro på att Helge Fossmo hade en speciell förmåga att tolka Gud och att förutse saker som skulle hända.

”Om Gud säger det tydligt”
Men när han frågade om hon skulle kunna döda sa hon nej. Men om Gud ville använda dig som ett redskap?

– Då sa jag att om jag vet att Gud säger det tydligt så hoppas jag verkligen att jag skulle lyda även det svåraste.

Förhören med barnflickan kommer att fortsätta under flera rättegångsdagar.

”Jag har mött ondskan”
På förmiddagen förhördes också Daniel Linde, som skottskadades svårt av barnflickan. I början av utredningen skyddade han pastorn och pastorns advokat Ola Nordström pressade honom på varför han sedan ändrade sig.

– Jag såg Helge som en man av sanning men han har tagit ifrån mig allt, sa Daniel Linde och fick också frågan om han tror att det är djävulen som styrt Helge Fossmo.

– Jag har mött ondskan. Jag har den rätt genom kroppen fortfarande, jag har en kula som sitter i nacken. Om man skulle föra över det till någon sorts tro så är det givet att ondska inte kommer från gud utan från motsatsen, en djävul, sa Daniel Linde.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".