Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Stressade mammor får feta barn

Barn till stressade mödrar blir oftare överviktiga än andra barn, övervikt är fyra gånger vanligare bland dessa barn, enligt en avhandling från Uppsala universitet. Barnfetma har också blivit en klassfråga.

Hos barn med en stressad mamma är övervikt fyra gånger vanligare, enligt avhandlingen som nyligen lades fram vid Uppsala universitet. Ju mer stress mamman upplevde, desto större var risken.

Även undervikt hos barn var vanligare hos stressade mammor, men sambandet var inte lika starkt.

– Känner man stress i sin föräldraroll orkar man kanske inte göra lika kloka livsmedelsval som man gör om man mår väl, säger forskaren Christina Stenhammar som genomfört studien.

Det kan också vara svårare att finna ork att aktivera sitt barn, säger hon.

– Man ser tv som en ganska bra lösning.

Nästan 900 mammor och 700 pappor ingick i studien. Men det var bara bland mammorna som sambandet mellan stress och överviktiga barn syntes.

– Det är framför allt mammor som ansvarar för barnens mat och kostintag, konstaterar Stenhammar.

De flesta föräldrar uppgav att de ville ge sina barn en god livsstil men att de inte nådde dit. Mammor med lägre utbildning hade betydligt svårare att uppnå sina avsikter.

– Dels handlar det om en högre hälsomedvetenhet hos mammor med högre utbildning, dels har de större möjligheter att omsätta sina kunskaper i praktiken, säger Christina Stenhammar.

Som hinder för en hälsosam livsstil angavs bristande tid och resurser, men även det stora utbudet av godis, läsk och chips.

– Många upplevde att barnet hela tiden utsattes för lockelser och frestelser och tyckte att det var svårt att hantera. Föräldrarna kände sig motarbetade av samhället och efterlyste att ansvar för barns hälsa skulle tas på alla nivåer, säger Christina Stenhammar.

Fetma och övervikt bland barn har allt mer blivit en klassfråga, säger professor Claude Marcus vid Karolinska institutet.

– Övervikt och fetma ökar i grupper som har det svårare i vårt samhälle. Det är väldigt allvarligt eftersom vi vet att fetma i barndomen ökar risken för sjuklighet, lägre utbildning, sämre ekonomi och en förtidig död.

Myndigheterna måste sätta ner foten, anser Marcus.

– Det krävs tydliga riktlinjer, exempelvis om förbud mot godis, kakor och läsk i skolan. Om proffsen säger nej hjälper det föräldrarna att våga vara tuffare.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".