Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Utvecklar foder för att minska importbehov

En ny foderråvara är under utveckling vid en etanolfabrik i Norrköping. Den nya råvaran skulle kunna minska Sveriges import av soja och ge stora miljövinster enligt Lantmännen.

– Det här är en hållbar proteinråvara och för oss är den närproducerad, säger Håkan Nordholm, produktchef på Lantmännen Agroetanol. 

På den stora etanolfabriken i Norrköping hamnar 15 procent av allt spannmål i Sverige och Lantmännen håller på att ta fram en foderråvara som skulle kunna minska Sveriges import av soja.

Vid tillverkningen av etanol blir det en restprodukt som kallas drank och består av fibrer och protein.

I dag går dranken åt som foder till nötdjur, men genom att separera fibrerna och proteinerna så kan det bli ett mer passande foder till fler djur. Exempelvis kyckling, gris och fisk behöver mycket proteiner, och den nya råvaran skulle kunna ersätta soja.

I dag föds många grisar och kycklingar i Sverige upp på soja. Sverige importerar runt 300 000 ton soja om året, främst från Brasilien.

Sojaodlingarna har ofta bidragit till att tropikskogar och unika savannområden skövlats enligt bland andra Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden WWF.

Därför är Håkan Nordholm extra glad över den nya foderråvarna.

– Med våra volymer kan vi verkligen göra skillnad om vi lyckas med det här, säger han.

Lantmännen räknar med att den nya råvaran kan börja användas i foder under 2012.

Det kan också komma fler produkter från etanolfabriken i framtiden.

– Det känns som att vi bara är i början på vad man kan göra med den här typen av råvara, säger Håkan Nordholm vid Lantmännen Agroetanol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".