Om vi inte kommer överens i dag bryter helvetet loss imorgon, säger en grekisk parlamentsledamot. Foto: Kostas Tsironis/Scanpix.

Papandreou kan avgå redan i dag

Grekiske premiärministern Papandreou kan vara på väg att avgå redan i dag säger källor inom det egna partiet. Men Papandreous krav är att regering och opposition först måste komma överens om ett sätt att bilda koalitionsregering.

Helvetet kommer att bryta ut i morgon om vi inte kommer överens i dag, så sammanfattade den socialistiske parlamentsledamoten Telemachos Hitiris läget på eftermiddagen.

Klockan tre inleddes ett extrainsatt regeringssammanträde, innan dess hade presidenten och oppositionsledaren hållit ett kortare möte om vikten av att parterna i dag kommer överens om hur en trovärdig grekisk regering ska kunna bildas.

För imorgon träffas EU:s finansministrar för att diskutera om förutsättningarna finns för att ge Grekland en planerad stödutbetalning på 8 miljarder euro. Kommer inte dessa pengar har finansminister Venizelos varnat för att Grekland inte klarar att betala ut löner, pensioner och amorteringar i mer än en månad till.

En stabil grekisk regering är också en förutsättning för att Grekland ska få det stödpaket som utlovades av IMF och euroländerna i slutet av oktober.

Opositionen kräver premiärminister Papandreous avgång för att man ska kunna tänka sig att ingå i en koalitionsregering. Papandreou har sagt sig vara beredd att avgå men inte förrän en kaolitionsregering är bildad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".