Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Migrationsverket: Lagen måste ändras

"Vi ser att det förekommer fusk"
1:58 min

Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD kritiserar Sverige för dålig kontroll av att de personer som kommer hit för att arbeta från länder utanför EU får de löner och villkor som de blivit lovade. Det framgår av en ännu opublicerad rapport. Migrationsverket håller med om kritiken.

– Vi ser ju själva att det förekommer fusk i våra ärenden men som lagen ser ut i dag ger den oss ingen möjlighet att avslå ärenden om vi misstänker fusk, säger Jonas Lindgren, verksamhetschef för tillståndsfrågor på Migrationsverket.

Så en lagändring skulle behövas här då alltså?

– Ja vi tycker ju det, och vi har bra samtal med regeringen i den frågan. Det gäller att hitta former för en bra lagändring som ger rätt effekt, det kräver en del eftertanke.

Det svenska systemet för arbetskraftsinvandring har utvärderats av OECD i en rapport Ekot tagit del av som ska lämnas till regeringen i december.

Sverige har ett av de mest öppna systemen för arbetskraftsinvandring. Sedan 2008, då reglerna ändrades för dem som kommer hit från länder utanför EU för att jobba, har Migrationsverket beviljat nästan 47 000 arbetstillstånd.

OECD pekar på svagheter i kontrollen av arbetsvillkoren, som gör att personerna kan komma att utnyttjas.  Migrationsverket kan idag inte göra mycket åt misstänkt fusk:

– Vi kan göra stickprovskontroller för att följa upp vissa ärenden men vi har ingen organiserad systematisk kontroll och det gör att vi inte har någon faktisk statistik på hur mycket fusk som förekommer, säger Jonas Lindgren.

Vilka branscher är det som är drabbade?

– Framförallt är det restaurangbranschen där vi till exempel kan se att vissa pizzerior har väl många pizzabagare. Men vi kan också se ganska raffinerade upplägg där svenska juridiska rådgivare jobbar precis inom lagens riktmärken, som en slags paketresor kan man säga.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".