Foto: Kostas Tsironis/Scanpix.
KOMMENTAR:

Grekisk kompromiss gav koalitionssregering

Av alla besked som kunde ha kommit från Grekland är detta, att landet kommer att få en koalitionsregering, det minst dåliga. Det grekiska politiska systemet tycks till slut vara överens om inte bara att Grekland måste räddas, utan också om hur.

Båda huvudrollsinnehavarna i den politiska rolluppsättningen har kompromissat för att komma fram till lösningen med en nationell samlingsregering.

Premiärminister Papandreou har till slut gått med på ett kungsoffer: Han lämnar över premiärministerposten till någon annan.

Och oppositionsledaren Samaras har lämnat sitt krav på omedelbart nyval. Han har också övergett det motstånd mot villkoren i räddningspaketen som han drivit under hela grekkrisen.

Det har i längden varit ohållbart att genomföra dramatiska förändringar i landet med bara en knapp politisk majoritet bakom beslut som möts av allt större folklig vrede, demonstrationer, strejker och stundtals våld.

Det folkliga motståndet finns kvar. Och det är långt ifrån säkert att Grekland kan leverera de reformer som landet utlovat.

Risken för omgående statsbankrutt är dock sannolikt undanröjd. Långivarna ställde i förra veckan ultimatum: Inga ytterligare pengar kommer att betalas ut om inte den politiska osäkerheten röjts undan.

Det här innebär också att åtminstone en mörk skugga bleknat när ledarna för världens nya ekonomiska maktzon möts här på Hawaii under veckan inom den ekonomiska samarbetsorganisationen Apec.

USA:s president Obama, hans kinesiska motpart Hu Jintao och de övriga ledarna för länderna kring Stilla Havet ska försöka hitta strategier för att undvika en ny ekonomisk världskris. Krisen inom eurozonen betraktas just nu som det största hoten mot en redan haltande världsekonomi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".