1 av 2
Premiärminister Giorgos Papandreou, president Karolos Papoulias och oppositionsledaren Antonis Samaras. Foto: Kostas Tsironis/Scanpix
2 av 2
Lito Messina, operasångerska är en av de statsanställda som inte har fått lön. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.

Lättnad i Grekland efter koalitionsuppgörelse

"Historisk dag för Grekland"
1:54 min

Grekland kommer att få en koalitionsregering och premiärminister Giorgios Papandreou kommer inte att leda den, det blev klart sent igår kväll efter att premiärministern mött oppositionen. Regeringens talesman var lättad efter gårdagens möte.

Kommer inte dessa pengar har finansminister Venizelos varnat för att Grekland inte klarar att betala ut löner, pensioner och amorteringar i mer än en månad till.

– Det här är en historisk dag för Grekland, vi kommer att ha en koalitionsregering tidigt i nästa vecka, sa den grekiska regeringens talesman Ilias Mossialos, till flera nyhetsbyråer direkt efter mötet.

Premiärminister Giorgios Papandreou har gått med på att avgå och idag kommer han och oppositionsledaren Antonis Samaras att diskutera vem som ska leda den nya regeringen.

Överenskommelsen kom i sista stund, efter att EU ökat pressen på Grekland att hitta en lösning. Idag möts eurogruppens finansministrar i Bryssel för att bland annat diskutera om Grekland kan få en utlovad stödbetalning på 8 miljarder euro.

Utan pengarna kommer Grekland bara ha råd att betala ut löner, pensioner och amorteringar i en månad till, enligt landets finansminister.

Men det finns redan statsanställda som inte får någon lön. Lito Messini är sångerska på Atens opera som finansieras av kulturdepartementet. Men sen i augusti har ingen på operan fått betalt.

– Ljudteknikerna, orkestern, hårfrisörerna, vi sångare, alla jobbar gratis, säger hon.

– När jag sjunger glömmer jag att jag inte får lön, säger Lito Messini, men det går inte att leva så:

– De säger att vi ska få pengarna, så fort de har pengar, men jag undrar om det blir så, säger hon.

Men hon hoppas att de grekiska politikerna nu ska ta ett gemensamt ansvar:

– De måste samarbeta, och de måste hitta ett sätt att få oss att lita på dem igen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".