1 av 4
Foto: Pablo Martinez Monsivais/Scanpix.
2 av 4
Pastor Lawrence Davies arbetade för Obamas kampanj i förra valet. Sedan dess har hoppet grumlats av besvikelse, säger han. Foto: Ginna Lindberg/Sveriges Radio.
3 av 4
Gudstjänst i Shiloh Baptist Church i Fredericksburg i Virginia. Foto: Ginna Lindberg/Sveriges Radio.
4 av 4
Gudstjänst i Shiloh Baptist Church i Fredericksburg i Virginia. Foto: Ginna Lindberg/Sveriges Radio.

Stödet för Obama vacklar

"Han har svikit Demokraternas politik"
2:25 min

Om det vore presidentval i USA i dag så skulle Barack Obama förlora mot en republikansk utmanare. Det visar en ny opinionsmätning. Med ett år kvar till presidentvalet så befinner sig Obama i politisk motvind. Stödet för honom sjunker, inte minst i sydstaterna.


Det är gudstjänst i baptistkyrkan i den lilla staden Fredericksburg i Virginia. Det är fullsatt och finklätt, med män i söndagskostym och kvinnor med bredbrättade hattar

Här hade Barack Obama gediget stöd i valet 2008, men nu har engagemanget svalnat.

– Obama hade en historisk chans, men han har kompromissat för mycket, och svikit Demokraternas politik. Vårt hopp har grumlats av besvikelse, säger baptistpastorn Lawrence Davis.

Sydstaten Virginia var en av de nyckelstater som var avgörande för Obamas seger. Nu verka hans stödtrupper backa. Över hälften av väljarna här säger att de fått det sämre de senaste tre åren, visar en mätning i USA Today:

– Det är tuffa ekonomiska tider, inget verkar bli bättre, säger en av kyrkobesökarna Ellen Noel.

– Obama gör nog så gott han kan, säger hon, utan någon större entusiasm.

Om det vore val i dag så skulle Obama inte få en andra mandatperiod. Hans stöd är nere på runt 45 procent.

Här i församlingen i Fredericksburg är det tydligt att hans väljare vacklar. När jag träffade pastor Davis för tre år sedan så arbetade han aktivt för Obamas kampanj. Nu inför valåret 2012 så tvekar han. Efter åratal av politisk kamp så är pastorn för första gången osäker på om det är värt det:

– Jag kommer inte kampanja mot honom, men hur entusiastisk jag kommer vara får vi se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".