Tysklands förbundskansler Angela Merkel sattes under hård press under G20-mötet. Foto: Michel Euler/Scanpix.

Hård press på Tyskland att rädda euron

Merkel sa nej
1:22 min

I dag träffas eurozonens finansministrar i Bryssel för fortsatta överläggningar om hur skuldkrisen ska lösas. Pressen ökar nu på Europas rikaste land Tyskland att gå med på ytterligare stödåtgärder för att rädda euron.

Enligt samstämmiga uppgifter i flera av Tysklands mest ansedda tidningar sattes förbundskansler Angela Merkel under stark press under G20 mötet i Cannes.

Flera ledare, däribland USA:s president Obama, menade att de åtgärder som hittills tagits fram för att lösa skuldkrisen inte är tillräckliga nu när till exempel Italien också ser ut att närma sig skuldbergets avgrund.

Enligt tyska Der Spiegel ska Obama ha sagt till Merkel att Europa måste låta ECB göra likt den amerikanska centralbanken, the Fed, under den amerikanska finanskrisen 2008, nämligen köpa upp närmast obegränsat med riskabla värdepapper. I det europeiska fallet skulle det innebära att centralbanken skulle köpa statsobligationer som för tillfället är värdelösa. Merkel vägrade.

Obama med flera ledare föreslog också att IMF, internationella valutafonden, ska få använda sina så kallade SDR;s, särskilda dragningsrätter för att förstärka till exempel räddningsfonden EFSF.

SDR är ett slags reservvaluta som IMF kan använda, men för det behövs medlemsländernas valutareserver som säkerheter. Eftersom den tyska centralbanken just nu är den centralbank inom eurozonen som är störst och just nu mest stabil skulle den tyska valuta och guldreserven komma ifråga. Det är en otroligt känslig fråga här i Tyskland.

Merkel sa nej igen. Detta bland annat eftersom hon har lovat att inga fler tyska skattepengar nu ska riskeras skuldkrisens spår.  Försök att kringgå det skulle utlösa kraftiga spänningar i den redan hårt pressade tyska regeringskoalitionen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".