Förnyad oro över Italien får börserna att darra

Efter att det värsta debaclet kring den grekiska politiska styrningen har lagt sig och nu ser ut att få en lösning riktas blickarna allt mer mot Italien. Europabörserna faller med runt två procent på förnyad oro över den politiska situationen i Italien.

Stockholmsbörsen följde utvecklingen i Europa och hade efter en dryg timmes handel hamnat på minus 2,1 procent.

I morgon ska det italienska parlamentet rösta om nedskärningar i landets budget. Oppositionen förbereder också en förtroendeomröstning om premiärminister Silvio Berlusconi.

Räntan på den tioåriga italienska statsobligationen steg i den inledande handeln till rekordhöga 6,54 procent. Den stigande räntan är ett mått på marknadens tilltagande misstro till att politikerna lyckas lösa landets finansiella problem.

En ränta allt närmare sju procent har ansetts som gränsen för när ett land klarar av att låna upp på de reguljära marknaderna. Därefter kan det bli aktuellt med stöd från IMF:s och EU:s krisfonder.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".