Utredning av Vin & Sprit fortsätter

Förundersökningen om mutbrott mot statliga Vin & Sprit  för inblandning i muthärvan kring Systembolaget fortsätter.

Vin & Sprit fanns inte med i den utredning som polisen överlämnade till åklagaren på måndagen men utredningen fortsätter ändå.

– Utredningen om Vin & Sprit pågår fortfarande, men jag kan inte säga något om misstankarna i dagsläget annat än att vi fortsätter arbetet och får se under hösten vad det kan leda till, säger Eva Nyhult.

Vin & Sprits egen utredning visade att anställda vid den statliga spritjätten varit inblandade i muthärvan kring Systembolaget.

Halv miljon kronor för bearbetning
Bland annat visade utredningen att Vin & Sprits säljare använt en halv miljon kronor för att bearbeta Systembolagets butikschefer.

På måndagen överlämnade polisen utredningen om muthärvan till chefsåklagare Eva Nyhult. Tre andra leverantörer finns med i den, men mutmisstankarna finns alltså kvar mot Vin & Sprit och ett stort antal andra leverantörer till Systembolaget.

Fyra poliser och en ekonom ska fortsätta utredningsarbetet på heltid under hösten. Det innebär att stora delar av specialgruppen som arbetat med Systembolaget fortsätter.

– Det är resurskrävande att utreda leverantörer till Systembolaget, säger Eva Nyhult.

77 butikschefer misstänks
I den utredning som nu är avslutad finns misstankar mot 77 butikschefer inom Systembolaget.

Chefsåklagare Eva Nyhult hävdar att det finns dokumentation av de påstådda mutbrotten.

– Dels har vi den bevisning som har presenterats som underlag för transaktioner mellan leverantörer och enskilda butikschefer, dels finns det en del bevisning om presentkort som har överlämnats och bevisning om vissa resor som har företagits, säger Eva Nyhult.

Mutor under 3 000 kronor tas inte upp
Chefsåklagaren har inte tagit upp misstänkta mutor under 3 000 kronor i utredningen. Skälet till det är att utredningen blev så stor. Om allt skulle med riskerade den att dra ut långt in på nästa år, säger Eva Nyhult.

– Vi fann att det var en risk för att vissa av de här gärningarna skulle preskriberas. Då tyckte vi det var viktigare att komma fram med de ärenden som var mer straffvärda än där straffvärdet har lite lägre substans.

Så vissa av de här som har varit misstänkta för mutbrott kommer undan tack vare att det här är en så stor utredning?

– Ja, så kan man utrycka det, säger Eva Nyhult.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".