Tony Blair.

Blair bad inte om ursäkt för Irakpolitiken

Den brittiske premiärministern Tony Blair sade på tisdagen inför Labourpartiets kongress att uppgifterna före Irakkriget att Saddam Hussein hade massförstörelsevapen var fel. Han bad om ursäkt för det, men inte för sin Irakpolitik.

Irakfrågan har splittrat Labourpartiet och många hade velat höra någon form av ursäkt från Blair.

”Jag kan be om ursäkt för informationen som var fel, men inte ärligen be om ursäkt för ha störtat Saddam Hussein”, sade Blair. ”Jag vet att denna fråga delade landet och jag förstår varför många har en annan åsikt än jag”.

Blair gick rakt på Irakfrågan och det bristande förtroende för honom själv som den har orsakat. Han hade inget val. För tredje året i rad hängde Irak som en skugga över Labourpartiets kongress.

Mer ödmjuk
Kongressen nu är Labours sista före ett troligt val här i vår och för Blair var uppgiften på tisdagen att försöka återknyta till partiet och till alla dem som röstade på Labour i förra valet, men nu är desillusionerade och har tappat förtroendet för Blair.

Han hade en mer ödmjuk ton än i förra årets tal, men försvarade sin tro att 11 septemberrattackerna i New York och Washingon förändrade världen och att en ny sorts global terrorism måste bekämpas.

Tar sig an palestinafrågan
Men han blidkade samtidigt sina kritiker genom att lova att en av grogrunderna för terror, den olösta palestinska frågan, ska bli hans egen personliga prioritetet så fort det amerikanska valet i november är över.

Om hans förklaringar utan ursäkt räckte till för kritikerna i Labourpartiet kan visa sig på torsdag när kongressen ska debattera Irak.

Agneta Ramberg, Brighton
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista