Lucas Papademos till vänste, under den tid han var vice ordförande i ECB, Europeiska Centralbanken tillsammans med ordförande Jean-Claude Trichet. Foto:Orestis Panagioutou/Scanpix.

Bankchef favorit som ny premiärminister

Förhandlingarna om en ny samlingsregering i Grekland fortsätter. En före detta centralbankschef, Lucas Papademos, medlem av socialdemokratiska PASOK är just nu favorit som premiärminister och ledare av övergångsregeringen.

Men det högerextrema och invandrarfientliga partiet LAOS ställer hårda krav för att ställa sig bakom en samlingsregering.

LAOS har 16 platser av parlamentets 300. Ett populistiskt parti som ställer tre krav för att ingå i en regering, att det är slut på nedskärning av löner och pensioner, att inga fler eftergifter av den nationella suveräniteten görs och att statsegendom inte säljs ut med brandkårsutryckningar.

--  Jag skulle kunna säga Habemus Papademos, sa LAOS ledare Giorgos Karatzaferis på väg ut från presidenten.

Habemus är en latinsk fras som används för valet av påve.

Men något beslut är inte taget än, enligt presidenten Carolos Papoulias.

Socialdemokratiska PASOK:s ledare Giorgos Papandreou har erbjudit sig att lämna premiärministerposten för att det ska bli en samlingsregering. Det största oppositionspartiet Ny Demokrati har ställt det som krav, men verkar kunna acceptera den man som hittills fungerat som rådgivare till premiärministern.

64-årige Lucas Papademos röner stor respekt både i Grekland och internationellt. Förutom centralbanksposten i Grekland har han länge varit ECB:chefen Jean-Claude Trichets närmaste man.

Han är utbildad ekonom i USA och har en lång akademisk karriär, han har undervisat i ekonomi både på Colombiauniversitetet och senare universitetet i Aten.

Som grekisk centralbankschef var han med under övergången från drachmer till euro.

Men hittills har inga kandidater nämnts officiellt och det är också oklart om Papademos skulle vara intresserad av posten i en övergångsregering.

Det finns också några andra tänkbara kandidater:

Andremannen i största oppositionspartiet Ny Demokratis Stavros Dimas. EU ombudsmannen Nikiforos Diamandouros och Panagiotis Gennimatas, som tidigare var vice ordförande i europeiska investeringsbanken.

Tanken är att nyval skulle hållas 19:e februari.

Samtidigt fortsätter den grekiska ekonomin i brant utförsbacke. I oktober noterade grekisk tillverkningsindustri sin djupaste nedgång hittills. Årets BNP, bruttonationalprodukten väntas minska mer än sex procent.

Utförslöpan kan också illustreras med statistik, som ofta används för att mäta ekonomins plus eller minus, bilförsäljningen.

Försäljningssiffrorna är nere på sin lägsta nivå sedan 1993. För dem som äger en bil är det svårt att klara kostnaderna.

Under de senaste tre månaderna har antalet oförsäkrade förare ökat med en halv miljon. Det betyder att 1,5 miljoner bilister kör omkring utan försäkring i Grekland.

Småbutiker stängs ned lika snabbt som penningflödet ut från grekiska banker, att lagra hemma eller sättas in på utländska bankkonton ifall euron plötsligt skulle omvandlas till den gamla valutan, drachmern igen.

Sedan januari förra året har motsvarande 450 miljarder kronor tagits ut från grekiska bankkonton. Under september och oktober ökade uttagaen rejält enligt uppskattningar handlade det om uttag på mellan 90 och 140 miljarder kronor för de två månaderna.

På microbloggen twitter är varken Giorgos Papandreou eller Ny Demokratis ledare Antonis Samaras särskilt aktiva.

16:e maj förra året skrev Giorgos Papandrou senast och då handlade det om hoppfulla rader om förbättrade relationer med Turkiet.

På ett fejkat konto skriver en namne att han är IMF, Internationella Valutfondens bäste anställde två år i rad och möjligen premiärminister, men han tvivlar.

Det tvivlet är redan verklighet. I ett inlägg konstateras lakoniskt folket-plutokratin=0 - 1000.  

(Plutokrati de rikas välde)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".