Namn, personnummer och fullständig adress till 128 dömda pedofiler runt om i Sverige finns tillgängliga på sajten. Foto: Foto: Stefan Gustavsson/Scanpix

Svårt komma åt sajter som hänger ut pedofiler

"Skulle betraktas som förtal i domstol"
2:28 min

En svensk internetsajt som hänger ut dömda pedofiler har anmälts till Datainspektionen för brott mot personuppgiftslagen. Enligt polisen har denna typ av sajter med namn och personuppgifter på brottslingar ökat på senare år, men det är mycket svårt att ställa någon till svars.

– Det har varit en trend under senare år. Tyvärr är risken för den som gör det här mycket liten, säger Anders Ahlqvist, chef vid it-brottssektionen på Rikskriminalpolisen.

Namn, personnummer och fullständig adress till 128 dömda pedofiler runt om i Sverige finns tillgängliga på sajten tillsammans med utdrag ur domarna som rör exempelvis våldtäkt mot barn.

Det gör att vem som helst kan söka på namn eller län för att se om exempelvis grannen är dömd för någon form av barnsexbrott.

Uppgifterna är visserligen offentliga, men det betyder inte att de får publiceras hur som helst.

– Det här skulle sannolikt betraktas som förtal om det skulle hamna i domstol. Det här är att sprida uppgifter som är negativa för den det rör. Att man är dömd betyder inte att man ska behöva schavottera i medierna enligt svenskt sätt att se på saken, säger Anders Ahlqvist.

Enligt en talesperson för nätverket bakom sajten som Ekot talat med är syftet att skapa debatt och få strängare lagar. Han säger att han själv inte är juridiskt ansvarig, men räknar med att kallas till polisförhör.

Om de gjort sig skyldiga till något brott gör honom inte så mycket eftersom den moraliska kompassen är viktigare och då får man se förbi lagen menar han.

För tillfället ligger sajten på en svensk server, men nätverket funderar på att flytta den till USA där lagarna ser annorlunda ut.

Exempelvis finns Megan´s Law som föreskriver att myndigheterna ska göra uppgifter om dömda sexbrottslingar lättillgängliga på internet.

Anders Ahlqvist, på polisens it-sektion, menar att det är just de nationella lagarna som gör det svårt att döma någon.

– I vårt land anser vi att det här är förtal medan man i USA, där de här sajterna brukar finnas, har en helt annan syn på det som brukar kallas freedom of speech i USA. Där anses man ha rätt att säga mycket mer om varandra utan att man blir åtalad för det. Det betyder att det inte finns något brott i USA, alltså kommer amerikanska myndigheter inte att hjälpa svenska myndigheter med de här ärendena, säger Anders Ahlqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".