Bryssel väntar på lägesrapport från Italien

Nervöst inför finansministrarnas möte
1:55 min

I Bryssel märks en tydlig nervositet inför kvällens viktiga möte med euroländernas finansministrar. EU-kommissionen förväntar sig en tydlig rapport från Italiens finansminister Tremonti om att det hårt skuldsatta landet kommer att leva upp till löftet om en lång rad besparingar.

– Vi förväntar och ser fram emot att höra från herr Tremonti hur och när de italienska myndigheterna ska implementera den ingående listan med åtaganden, säger Amadeu Altafaj, talesman på EU-kommissionen.

I än mer krisdrabbade Grekland pågår under eftermiddagen förhandlingar om hur en ny koalitionsregering ska se ut.

I går kväll kom de två stora partierna överens om ett samarbete, det gäller socialdemokratiska Pasok och konservativa Ny Demokrati. Eventuellt kommer även andra småpartier delta i koalitionen.

Enligt EU-kommissionen är det verkligen på tiden att Grekland visar prov på en slags nationell enighet på politisk nivå.

– Vi har flera gånger krävt en nationell enighet från Grekland, och vi har flera gånger blivit besvikna, säger den vanligtvis mycket diplomatiske Amadeu Altafaj på EU-kommissionen.

I kväll förväntar sig euroländernas finansministrar att få en detaljerad rapport av sin grekiske kollega Venizelos om den politiska utvecklingen i hans land.

– Vi har nu en ny regering byggd på nationell enighet och nationellt ansvar. Detta är beviset på vårt engagemang och vår nationella förmåga att implementera programmet och rekonstruera vårt land, sa Venizelos på väg in till mötet.

Det som står på spel i första hand är den sjätte utbetalningen av förra årets nödlån till Grekland. Den här utbetalningen på åtta miljarder euro har blivit uppskjuten flera gånger sedan i somras.

Grekland behöver pengarna snabbt för att undvika statsbankrutt, men det är ytterst osäkert om den grekiske finansministern kan lugna sina kollegor så mycket att de kan besluta om utbetalningen redan i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".