Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Finansminister Anders Borg.

Borg: Stabilitet behövs i Grekland och Italien

"Väldiga politiska bekymmer styr utvecklingen"
1:32 min

Finansminister Anders Borg menar att den politiska ledningen måste bli mer stabil i såväl Grekland som Italien om den ekonomiska oron kring euron ska kunna dämpas.

– Det är nog alldeles uppenbart att innan man kan komma vidare med krisåtgärder för att få stabilitet så måste det skapas en politisk stabilitet i de här länderna, säger Anders Borg.

Hur ser du på att de italienska räntorna gått upp så kraftigt samtidigt som det spekuleras i Berlusconis avgång?
– Har man en så stor skuld som Italien har och så pass låg konkurrenskraft så är det uppenbart att det är exceptionella krav på politiskt ansvarstagande som gäller. Det är väl tydligt att marknaden inte har kunnat värja sig från intrycket av att det politiska ansvarstagandet inte varit på plats.

Tror du att det går att få tillbaka förtroendet för Italien inom överskådlig framtid?
– Det är jag övertygad om, om man är beredd att fatta beslut på skatte- och utgiftssidan som visar att man har kontroll på situationen.

Det politiska läget i Grekland där det är osäkert vilka som ska landet framöver skapar en osäkerhet som påverkar den ekonomiska utvecklingen, enligt Anders Borg.

– Det är naturligtvis väldiga politiska bekymmer som nu styr utvecklingen i Aten. De måste få plats en regeringsförhandling, man måste få klarhet i om det ska bildas en ny regering, om nyval ska hållas. Det måste komma på plats att där finns ett stöd för en ansvarsfull ekonomisk politik. Och det kommer nog dröja ytterligare en tid.

Men det är ändå tydligt att Borg tycker att delar av den grekiska utvecklingen är bra.

– Det är väl bra att folkomröstningen förts bort från agendan. Det är bra om man kan bilda en regering som har brett stöd i parlamentet. Sen får vi naturligtvis se vad som händer om det blir ett parlamentsval.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".