Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

HD kritiseras för hantering av skuldsatta barn

Tingsrätten får ta beslutet
1:42 min
För två år sen skärptes lagen och gjorde det omöjligt för föräldrar att lämpa över skulder på sina barn. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Konsumentombudsmannen är mycket kritisk till att Högsta domstolen inte vill medverka till ett snabbt avgörande av frågan om inkassobolag har rätt att kräva pengar av barn som skuldsatts av sina föräldrar.

Konsumentombudsmannen Gunnar Larsson tycker inte att Högsta domstolen, HD, har tagit sitt ansvar.

Konsumentombudsmannen KO är mycket kritisk till att Högsta domstolen inte vill medverka till ett snabbt avgörande om också den lag som gällde före 2009 förbjöd föräldrar att skuldsätta sina barn.

Eftersom det gäller många barn och aldrig är prövat i domstol tidigare så ville KO med stöd av tingsrätten och inkassobranschen att frågan skulle gå direkt till Högsta domstolen men HD ansåg att den inte hade några skäl att avgöra ärendet som nu skickas tillbaka till tingsrätten.

– Just för att få slut på jakten på de här 18-åringarna som blir myndiga och får brev från inkassoföretagen så ville vi och branschen och tingsrätten få ett snabbt avgörande från Högsta domstolen och det får vi inte nu, säger Gunnar Larsson.

Vad det här handlar om är barn som har skulder för till exempel skolfoton för att deras föräldrar inte har betalat. När de sedan fyller 18 och blir myndiga så får de krav från inkassobolag, krav som med ränta och avgifter kan ha vuxit till flera tusen kronor.

För två år sedan skärptes lagen och gjorde det omöjligt för föräldrar att lämpa över skulder på sina barn men Konsumentombudsmannen anser att även den gamla lagen gav barnen samma skydd och det är det han nu vill ha prövat i domstol.

Men eftersom det handlar om många fall, kanske tusentals nu myndiga personer, så ville Konsumentombudsmannen med stöd av tingsrätten och inkassobranschen utnyttja den lagliga möjlighet som finns att gå direkt till Högsta domstolen.

– För att få svar på den här frågan som är principiellt viktig för många barn och tingsrätter och framför allt inkassoföretagen så ville vi ha ett snabbt beslut på en hög juridisk nivå, säger Gunnar Larsson. 

Högsta domstolen svarade helt kort att den inte finner några skäl att pröva frågan och när jag ringer en av domarna, justitierådet Svante Johansson, så säger han att HD av tradition aldrig motiverar varför man inte tycker att det finns några skäl att pröva en fråga.

Så nu blir det tingsrätten som får ta det första beslutet. Det kan sedan överklagas till hovrätten och först därefter kanske Högsta domstolen ger sin syn på om även den gamla lagen förbjöd föräldrar att sätta sina barn i skuld.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".