Premiärminister Fillon presenterade i dag en tillfällig skattehöjning. Foto: Francois Mori/Scanpix.

Nytt sparpaket ska rädda Frankrike

"Det är dags att betala tillbaka"
1:13 min

I Frankrike har regeringen i dag lagt fram ett nytt besparingspaket. Det handlar om ungefär 8 miljarder euro år 2012 och 12 miljarder 2013.

Frankrike kämpar för att behålla sitt höga kreditbetyg AAA. Med franska banker kraftigt exponerade mot det skuldtyngda Grekland och även mot det nu så skakiga Italien, så gäller det för fransmännen att agera resolut och kvickt för att inte dras ner i problemträsket.

Premiärminister Fillon presenterade i dag en tillfällig skattehöjning på 5 procent för större företag, en höjning av momsen från dem som i dag lever med en momsrabatt och en snabbare omställning till den högre pensionsåldern på 62 år. 

Utgifter för hälsovård, inflationsanpassningen av sociala förmåner och flera poster inom välfärden påverkas.

– Det är dags att betala tillbaka efter att ha levt på kredit i 30 år, sa Fillon.

Frankrike och Italien har hittills kommit lindrigt undan i euro-krisen, där strålkastarna hela tiden riktats mot Grekland, Irland, Portugal och delvis Spanien.

Men den italienska statsskulden på 120 procent av BNP och ett decennium av låg tillväxt uppdagas nu.

Frankrike oroar sig för att dras med, så trots att det är presidentval i vår, tar Sarkozyregeringen nu steg, som är ovälkomna för många fransmän.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".