SPP Liv slår tillbaka i pensionstvisten

Svenskt Näringsliv anser att pensionsbolaget SPP Liv har misskött sina åtaganden och har därför stämt företaget på två miljoner kronor. Men hos SPP Liv menar man att det handlar om olika tolkningar av försäkringsvillkoren.

– Vi har olika tolkningar av de försäkringsvillkor som gäller för det här beståndet. Båda parter tycker då att det är ett lämpligt sätt att låta en domstol avgöra vad som ska gälla, säger Per Brandt, chefsjurist hos SPP Liv.

Det var i juni förra året som stämningen lämnades in till tingsrätten. Svenskt Näringsliv hävdar att flertalet av deras pensionerade medarbetare inte har fått sina pensioner värdesäkrade av SPP Liv.

Det har gjort att pensionerna blivit lägre än avtalat. Enligt Svenskt Näringsliv har de tvingats kompensera medarbetarna för den uteblivna pensionen. Det är de kostnaderna som Svenskt Näringsliv vill ha ersättning för.

I stämningsansökan nämns också SPP Livs aktieutdelningar. Under de två senaste åren har pensionsbolaget delat ut 470 miljoner kronor till sin norska ägare Storebrand.

"Vi har noterat att man under den här tiden har gjort rejäla utdelningar till sina ägare. Vi hävdar att man i första hand borde ha betalat för sina avtalade förpliktelser", säger Anders Thorstensson, chefsjurist på Svenskt Näringsliv, till Svenska Dagbladet.

Per Brandt hos SPP håller inte med.

– De var i högsta grad korrekta när de gjordes. Samtidigt är det viktigt att hålla ordning på att aktieutdelningarna har ingenting med försäkringskapitalet att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".