Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny jakt på ädla metaller runt i landet

"Leder till nya fynd i Sverige"
1:42 min
Det finns över 3 miljoner meter borrkärnor i arkivet. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio

Sverige kan vara fullt med stora metallfyndigheter som geologerna tidigare har missat. I det statliga arkivet för borrkärnor finns över 17 000 stenstavar, som nu ska röntgas i jakt på ädla metaller, framför allt guld.

– När man scannar borrkärnorna får man fram vilka metaller de innehåller, säger Lisbeth Hildebrand, chef för Mineralinformation på Sveriges geologiska undersökning. Syftet är att nya gruvor ska kunna öppnas och att det här leder till nya fynd i Sverige. 

17 000 borrkärnor från hela landet finns samlade i en stor hangar i Malå. Nu ska en stor del analyseras. Varje kärna kommer att stoppas in en apparat där den bestrålas och resultaten kommer att presenteras på webben.

– Där kan bolag snabbt kunna kika igenom vad som finns i kärnorna. Det i sin tur kan generera intresse hos bolagen att se på nya ställen, som man kanske inte har tittat på tidigare.

Regeringen har i budgeten avsatt 30 miljoner kronor per år till en fyraårig satsning på mineralinformation, bland annat den här scanningen av borrkärnor.

– Det man kommer se är det kemiska innehållet, hur mycket järn hur mycket koppar och så vidare, säger Lisbeth Hildebrand.

Jan-Anders Perdahl på SGU tror på intressanta resultat.

– Framförallt när det gäller metaller som är svåra att se med blotta ögat, som till exempel sällsynta jordartsmetaller som nickel och tenn.

Hur kommer det sig att det finns så mycket sten här som man inte vet vad den innehåller?

– Borrkärnorna borrades av ett syfte. Det var kanske att leta koppar och då tittade man bara på koppar, men det betyder inte att borrkärnorna inte är användbara för andra metaller och andra syften. Till exempel är knappast några borrkärnor borrade före 1980 analyserade för guld.

Ur regeringens budgetproposition 2012:

Kvalificerad mineralinformation

Sveriges geologiska undersökning (SGU) tillförs 30 miljoner kronor per år under en fyraårsperiod för en förstärkt satsning på kvalificerad mineralinformation i form av ökad geologisk kartering och digitalisering av borrkärnor med mera. En utvecklad och förbättrad mineralinformation skapar möjligheter att attrahera ökat svenskt och utländskt kapital till investering i prospektering efter mineralresurser vilket kan ge snabbare resultat i gruvverksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".