Brandmän får göra polisjobb vid olyckor

Neddragningarnas hos polisen har gjort att man inte längre hinner ut på trafikolyckor. Istället tvingas räddningstjänstens brandmän dirigera om trafiken och värdefull tid går förlorad. (SR Jönköping)

– I princip på de flesta trafikolyckor hinner polisen inte fram i tid och vi får börja med att dirigera om trafiken. En successiv försämring har det blivit, säger brandman Stefan Granberg i Jönköping.

I takt med att polisen lagt ned polisstationer men också fått svårigheter att rekrytera nya poliser, så får patrullerna allt längre att åka.

Det gör att det kan dröja länge innan polisen kommer fram till en olycka. Det finns fall där det dröjt över en timme.

Brandmän agerar poliser
Det här gör att det är räddningstjänsten som istället för att koncentrera sig på livräddning tvingas agera poliser och börja dirigera om trafiken tills polisen kommer fram.

På Räddningsverket i Karlstad kommer klagomålen på polisens arbete in från räddningstjänster över hela landet.

Kostar att ha vägen avstängd
När polisen inte är på plats tvingas räddningstjänsten ofta stänga av hela vägen när man inte hinner med dirigeringen med långa köer som följd.

Det här kostar samhället stora pengar, en försiktig uppskattning som gjorts vid Vägverket säger att det kostar samhället en halv miljon kronor i förlorad tid om till exempel E4 stängs av under en halvtimme.

Peter Jernberg, SR Jönköping
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".