Thomas Bodström.

Utvisning av terrorister till domstolar

Justitieminister Thomas Bodström vill flytta besluten om kvarhållande och utvisning av misstänkta terrorister från regeringen till domstolarna. Det här är ovanliga men ofta mycket omdiskuterade ärenden.

På tisdagen beslutade justitieministern att en terrormisstänkt 25-årig irakisk medborgare ska sitta kvar i förvar i ytterligare två veckor i väntan på beslut om han ska utvisas.

Sådana beslut vill alltså justitieminister Thomas Bodström flytta till domstolarna i stället.

– Vi arbetar med det och förhoppningsvis kan vi lägga fram ett förslag i början av nästa år, säger Thomas Bodström.

Varför ska inte regeringen fatta beslut om att utvisa terrorister?

– Regeringen kan mycket väl göra det i en del fall men man kan öka domstolsprövningen. Jag tycker inte att det är en bra ordning att jag som justitieminister ska fatta beslut om förvar, säger han.

Bestäms av regeringen nu
Lagen om särskild utlänningskontroll ger möjlighet att ta utländska medborgare i förvar och senare utvisa dem om det kan befaras att de ska begå brott. Exempelvis om Säpo anser att det finns risk för att de ska begå terrordåd.

Säpo lägger fram bevisen vid en förhandling i tingsrätten, med möjlighet att hemlighålla delar av materialet, sedan är det regeringen som fattar alla beslut. Även beslut om att kvarhålla misstänkta personer i häkte i väntan på eventuell utvisning.

Asylärenden hamnar i domstolar
De besluten vill alltså justitieminister Thomas Bodström flytta till domstolarna. Orsaken är att regeringen i höst bestämt att flytta asylärenden från den hårt kritiserade utlänningsnämnden till vanliga domstolar.

Då bör även ärenden om misstänkta terrorister i största möjliga mån gå samma väg, anser justitieministern.

Exakt hur ett nytt system ska se ut tycker Thomas Bodström att det är för tidigt att säga. Men han tror inte att antalet ärenden som rör misstänkta terrorister kommer att minska i framtiden.

– Det är många som tror att det här inte kan hända i Sverige och det tror jag är fel. Det är väl optimistiskt att tro att det inte blir fler fall i framtiden, säger han.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".