Kommun krävs på skadestånd efter elevkränkning

Kränkningarna dokumenterades
1:54 min

Kristianstad kommun krävs på skadestånd efter att en elev kränkts i skolan. Det är barn- och elevombudet som kräver kommunen på 10 000 kronor i skadestånd.

Carl-Gustav Sidenqvist är skolexpert och beslutsfattare på barn- och elevombudet.

– Det är en vuxen person på skolan som har kränkt den här eleven. Eleven är kränkt i sin värdighet och då ska det i normalfallet utgå ett skadestånd, när det är en vuxen som kränker ett barn, säger Carl-Gustav Sidenqvist.

På vilket sätt har det här barnet kränks?

– Det här barnet har kränkts genom att personal på skolan har betett sig på ett sätt som strider mot värdegrunden som vuxna har på skolan, säger Carl-Gustav Sidenqvist.

Det var i somras som Skolinspektionen kritiserade kommunen för hur en tonårig pojke behandlades på en skola i Kristianstad.

Efter det har nu alltså barn- och elevombudet beslutat att kommunen ska betala skadestånd till pojken.

Pojken går på en särskola och barn- och elevombudet skriver i sitt beslut att kränkningen är extra allvarlig eftersom kränkningen innebär att missbruk av ett beroende och förtroendeförhållandet mellan elev och vuxen.

Föräldrarna såg sig tvungna att förse sin son med en diktafon i väskan för att kunna dokumentera kränkningarna som bland annat ska ha bestått av att pojken blev inlåst och hårt tillrättavisad.

– Man uttryckte sig i stränga ordalag om man säger så. Man använde sig av en föråldrad metodik i korrigeringsmetoder som inte var tidsenliga, säger skolchef Anders Månsson.

Frågan är då varför det här kunde hända? Anders Månsson talar om en ansträngd period, framförallt beroende på personalomflyttningar men han tror inte att det här kommer att upprepas.

– Det har blivit mycket samtal om praktisk vardaglig hantering men också kring själva värdegrundsarbetet. Det har blivit en väldigt bra väckarklocka kan man säga. Vi känner oss väldigt trygga inför framtiden med att det inte ska kunna hända igen, säger Anders Månsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".