Oanmälda kontroller på fängelserna

Landets fängelser kan från och med nu räkna med att få oanmälda besök från en ny specialgrupp som ska granska säkerheten på fängelserna.

Det är Kriminalvårdsstyrelsen som infört den nya tillsynsgruppen efter den senaste tidens uppmärksammade rymningar.

Tidigare har det varit de olika regioncheferna som själva skött tillsynen på landets fängelser.

Ny grupp ska kolla anstalterna
Som ett av sina sista beslut bestämde den förre generaldirektören Lena Häll Eriksson att Kriminalvårdsstyrelsen skulle införa en ny central så kallad säkerhetsgrupp som också ska kontrollera hur fängelserna sköter sig.

Gruppen ska bland annat göra både anmälda och oanmälda besök på anstalterna för att kontrollera att säkerhetsrutinerna fungerar.

Gruppen ska också kartlägga alla fångar på de största anstalterna för att ta reda på vilka som är i riskzonen att rymma.

– Rymningarna den senaste tiden visar på brister. De pekar på att man måste ta ett samlat grepp för att komma vidare, säger Christer Isaksson som ska leda gruppen.

Avslöjar inte var gruppen börjar
Trots att gruppen är helt ny är framtiden oviss. På onsdagen ska gruppen träffa den nye generaldirektören Lars Nylén och det är han som nu i praktiken avgör framtiden för de nya kontrollrutinerna.

I vilket fall som helst inleder gruppen sina kontroller redan nu, säger Kriminalvårdsstyrelsens säkerhetschef Christer Isaksson ska leda gruppen.

– Vi är precis på väg att göra vårt första besök men var det sker vill jag inte tala om, säger han.

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".