Jean-Claude Juncker, eurogruppens ordförande, träffade finansministrarna i eurozonen i Bryssel i kväll. Foto: Virginia Mayo/Scanpix

Grekland krävs på skriftligt besparingslöfte

Väntar på signerat brev
2:02 min

Greklands två stora partier måste skriftligen lova att genomföra kraftfulla besparingar. De övriga euroländerna gör nu det till en förutsättning för att Grekland ska få mer ekonomiskt stöd från omvärlden.

- Vi bad den nya grekiska myndigheten att skicka ett brev, underskrivet även av ledarna för de två partierna i den kommande koalitionsregeringen, där de bekräftar sitt starka engagemang för överenskommelsen som nåddes vid eurotoppmötet den 26-27 oktober, sa Jean-Claude Juncker eurogruppens ordförande efter gårdagskvällens finansministermöte i Bryssel.

För att få nödlån från eurozonens räddningsfond och valutafonden IMF har Grekland lovat att genomföra omfattande besparingar och privatiseringar av statlig egendom, men långivarna har sett hur Grekland gång på gång har misslyckats att leva upp till sina löften. Nu ska det här signerade brevet fungera som en garanti. Först när Grekland har levererat brevet kan det bli mer nödlån.

I första hand handlar det om den sjätte delutbetalningen av förra årets nödlån, en utbetalning på åtta miljarder euro som skulle ha kommit i augusti i år, men som nu kanske kommer i slutet av november. Grekland behöver pengarna inom några veckor för att undvika statsbankrutt och kunna betala ut bland annat pensioner och löner till statsanställda.

Men vid sitt möte i går kväll välkomnade euroländernas finansministrar att Grekland nu är på god väg att lösa sina akuta politiska problem genom att skapa en regering med framför allt de två stora partierna; socialdemokratiska Pasok och konservativa Ny Demokrati.

--Jag är glad att efter månader av förklaringar och pedagogiska ansträngningar har den politiska klassen i Grekland nu beslutat att arbeta tillsammans. Det borde ha skett för flera månader sedan, sa eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".