Saabs vd Victor Muller på borgenärsmöte i Värnersborgs tingsrätt i oktober. Foto: Adam Ihse/Scanpix

Saab fortsätter förhandla med Kina

"Diskussionerna fortsätter"
2:08 min

Nyheten om att GM inte går med på att släppa tekniklicenser till de kinesiska företag som vill köpa Saab har mötts av förvåning och tystnad från flera håll. Men från Saabs sida betonar man att företaget kommer att föra diskussioner i dag med Pang Da och Youngman med syftet att hitta en överenskommelse som alla kan acceptera.

Saabs vd Victor Muller, som under gårdagskvällen enbart kommunicerade med medierna via sms, betonade att försöken att övertyga GM kommer att fortsätta. Han menade att avtalen måste skrivas om, att vi måste tillbaka till ritbordet som han uttryckte det, och att det framförallt är de kinesiska bolagen Pang Da och Youngman som måste förklara för GM hur de tänker sig framtiden.

Vad det handlar om är att GM inte vill släppa tekniklicenserna till modellerna 9-3, 9-5 och 9-4X, alltså de modeller som GM äger rätten till. Och frågan är vad som blir kvar av den tänkta affären med de kinesiska företagen då.

Rolf Åbjörnsson, advokat och specialist på rekonstruktioner är inte förvånad över att GM nu säger nej.

– Det mest naturliga hade möjligen varit att man först hade hört med GM innan man tecknade avtalet. Men nu gjorde man inte det och då har man väl spekulerat i att de ändå skulle gå med på det. Men över arbetet med rekonstruktionen har det hela tiden svävat att det inte kommer att vara lätt att ha göra med GM, säger Rolf Åbjörnsson.

Vad det faktiskt innebär för Saab är det svårt att veta. Från Saabs informationsavdelning kom ingenting mer i går än att diskussionerna fortsätter. Och varken If Metall, Unionen eller näringsminister Annie Lööf ville ge några kommentarer.

Inte heller rekonstruktören Guy Lofalk har kommenterat det uppkomna läget. Men Rolf Åbjörnsson har svårt att se att rekonstruktionen kan fortsätta eftersom det inte längre finns något att bygga på om avsiktsförklaringen mellan Saab och Pang Da och Youngman faller. Och avbryts rekonstruktionen är Saab oskyddat för en konkurs, något som skulle kunna vara det bästa just nu, tror Rolf Åbjörnsson.

– Konkursen innebär inte att avtalen upphör. Dessutom har konkursförvaltaren möjlighet att sälja licenser utan att fråga GM. Så jag ser större möjligheter i en konkurs än i en rekonstruktion just nu, säger Rolf Åbjörnsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".